Logo Amais

AMAIS la AccessABILITY Expo

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin a asculta” și „Exerciții de empatie în proiectare” scrise de dr. arh. Iris Popescu, președinta AMAIS. Intră pe include.amais.ro pentru a afla mai multe!

Ștefan Ilioaica (trainer și consultant accesibilitate) și Ana Anghelescu (asistent comunicare) au povestit despre SeeYou, aplicația care conectează persoane cu și fără deficiențe de vedere în îndeplinirea diferitelor activități offline, dar și online.

Cu ocazia expoziției, ne-am reîntâlnit cu foști parteneri și am primit și alte oportunități de colaborare, am testat noi produse menite să ușureze viața persoanelor cu dizabilități, am primit feedback pentru site-ul SeeYou și am reușit să stăm de vorbă cu prieteni și colegi de la alte asociații. Networking la nivel înalt!

Cum a fost la noi

Standul AMAIS a fost compus dintr-o bibliotecă în care au fost expuse cărțile, totebags și obiecte de ceramică modelate în timpul atelierelor de ceramică susținute în cadrul Clubului CMU. Angajații de la diverse companii au purtat ochelari opaci și au experimentat crearea unor obiecte alături de membrii cu deficiențe de vedere ai comunității CMU, sub coordonarea arh. Roxana Bâra. Vizitatorii expoziției au luat încântați obiecte acasă, în schimbul unei donații. Ei au fost invitați să își construiască un profil din piese magnetice cu caracteristici, lipite pe bibliotecă. Scopul exercițiului a fost acela de a conștientiza că avem caracteristici și provocări comune și că ne putem intersecta mai frecvent decât am crede. Piesele magnetice au făcut parte din prima instalație The UNINVITED.

Vizitatorii au răsfoit ghidul de design incluziv realizat în urma taberei Empathy Retreat de la Sibiu, fiind atrași în special de poveștile personale ale participanților. Mulți au aflat de SeeYou pentru prima dată și și-au făcut conturi pe loc, entuziasmați să se implice. Vă invităm și pe voi să accesați www.seeyou.ro pentru a deveni voluntari sau beneficiari ai proiectului.

Cum a fost prin vecini

Nu am fost singurii cu obiecte handmade – Atelierul de Pânză a avut un stand cu ornamente, borsete, ghiozdane, totebags originale, făcute din resturi textile de către angajații lor cu dizabilități, Asociația Down București a adus lumânări parfumate, Voluntarul din Noi a venit cu tablouri pictate de copiii din medii defavorizate, iar Mirela Radu a adus și ea colecția de broșe de lemn în formă de inimă  cu mesaje simpatice, pentru a sărbători Ziua Mondială a Inimii.

Cel mai interactiv stand a fost al celor de la Wellington, care au adus o bicicletă fixată pe podea și un blender în fața ghidonului. Vizitatorii erau invitați să pedaleze pentru a amesteca smoothie-uri din fructe congelate, lapte vegetal și banane. Au pregătit și o roată cu premii: dacă răspundeai corect la o întrebare de cultură generală, puteai câștiga un termos, o cană sau un breloc. După un antrenament de cardio, noi am plecat cu smoothie-uri și premii – Ștefan a ales un termos, iar Ana o cană – după ce am dat câteva idei despre cum să facem locurile de muncă mai ecologice.

Vecinii noștri ne-au surprins și ei plăcut – Asociația Supereroilor oferă cursuri gratuite de IT copiilor cu dizabilități sau aflați în plasament, iar Asociația Down Plus București organizează activități sportive, culturale și de voluntariat pentru persoanele cu Sindrom Down.

În prima zi, am povestit cu tinerii de la standul Asociației Down Plus București despre sporturile pe care le practică și dorința lor de a ajunge la Jocurile Olimpice Speciale, precum și despre bucuria cu care servesc băuturi sau prăjituri persoanelor care trec pe la Fitoceainăria SanThe. Am apreciat că broșura de prezentare a asociației era scrisă într-un limbaj simplu, neaglomerată din punct de vedere vizual, potrivită pentru a fi răsfoită și înțeleasă și de persoanele cu dizabilitate intelectuală. Am descoperit că avem și câțiva prieteni comuni și m-au prezentat antrenorului lor de la Kayak Champions, Marian Baban. A fost un început încurajator!

În a doua zi, am trecut și pe la standul Asociației Supereroilor, unde am fost întâmpinați cu stickere, brelocuri și voie bună. Am discutat cu Marius Brăila, pe care îl știam de la prezentările din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, despre succesul micilor victorii în lucrul cu copiii cu dizabilități. Asociația lor oferă și ateliere gratuite pentru părinți și comunități suport, dar și activități recreative pentru voluntari. M-a dus cu gândul la atelierele AMAIS, care promovează accesibilitatea la locul de muncă prin empatie și schimb de experiențe cu persoane cu dizabilități.

Între timp, Ștefan a testat un baston alb cu senzori, care avertizează obstacolele prin vibrații. A oferit feedback echipei care îl produce și va colabora cu ei în continuare pentru îmbunătățirea produsului. Tot Ștefan a fost speaker la Târgul de Locuri de Muncă EDI, unde a vorbit despre experiența lui în recrutare și provocările întâlnite în domeniu.

O surpriză plăcută a fost standul Mental Health for Romania, care ne-a așteptat cu stickere și un quiz online despre impactul dizabilității asupra sănătății mintale. Întrebările sunt însoțite de explicația pe scurt și linkuri către articole sau statistici, numai bune de consultat drept resurse atunci când vrei să te documentezi pe diferite teme.

M-am bucurat când am văzut standul Bibliotecii Vii. Ștefan a descoperit că o cunoaște pe una dintre Cărțile Vii, iar eu, după cele trei zile în care am revăzut câțiva oameni cunoscuți cu ocazia altor evenimente, mi-am amintit cât de mică este lumea, câte legături există și cât de ușor ar putea fi, de fapt, să ne susținem unii pe ceilalți.

Mulțumim tuturor celor care s-au oprit la standul nostru și ne-au ascultat povestind, celor care au pus întrebări și s-au arătat curioși, celor care ne-au lăsat tips&tricks. You are amaising!

AccessABILITY Expo a fost un eveniment organizat de Romanian Diversity Chamber of Commerce la Biblioteca Națională din București.

Alte noutăți

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...

În imagine vedem o randare a falezei din Mahmudia. PErsoane diverse se plimbă pe faleză, inclusiv o persoană în scaun rulant

Amenajarea falezei din Mahmudia

Încă un exemplu de proiect în care colaborăm cu alți colegi arhitecți în proiectele lor. În acest caz este vorba de proiectul arhitecților de...