cadre de la activitățile amais

Clubul de mobilitate urbană Senseability CMU, pe scurt

Proiectul are ca scop crearea primului club dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere, cu activități de interes si pentru persoanele tipice. Ideea de a avea un club este mai mult decât un loc în care oamenii să socializeze, este primul pas spre combaterea fenomenului de auto-izolare cu care se confruntă persoanele cu dizabilități de vedere din România. Mai mult,va promova un model de “share-to-share” de a lucra cu persoane cu dizabilitati, sprijinindu-le să se concentreze mai mult pe ceea ce pot face în modul cel mai bun și nu pe ceea ce nu pot face. Practic, aceasta va funcționa ca o comunitate de skill-sharing, unde putem învăța unii de la alții cum putem face față unui oraș neprietenos cum ar fi București, lucrând pe trei paliere:

 

Ateliere

Dezvoltare abilități, exerciții de empatie, socializare.

Probe de mobilitate

Verificare abilități deprinse și testarea accesibilității urbane.

R&D

Cercetare și proiectare conform principiilor designului incluziv

De ce CMU?

Clubul este soluția noastră la o problemă puțin cunoscută la nivelul publicului larg – (auto)izolarea cu care se confruntă persoanele cu dizabilități vizuale. Slaba accesibilizare a orașului le afectează direct mobilitatea iar lipsa de interacțiune cu comunitatea din care fac parte favorizează tot mai mult atitudinile bazate pe prejudecăți și discriminare.

Public țintă

Clubul propune contexte de socializare între: persoane cu deficiențe de vedere și persoane tipice – adică cei fără o dizabilitate reglementată, pentru a încuraja schimbul de abilități, experiențe și cunoștințe, care să ne ajute să punem bazele unei societăți incluzive.

Astfel CMU vine cu o abordare diferită în care încurajăm persoanele cu dizabilități să devină cât mai independente și active în societate, adaptându-se orașului neprietenos prin activități de interes și pentru persoanele tipice. Pentru cei tipici aceste activități funcționează și ca exerciții de empatie. Ajung să-și dorească să se implice activ în identificarea unor soluții și aplicarea lor în domeniile din care fac parte – arhitectură, tehnologie, cultură, educație, design, comunicare, servicii sociale, etc.

Beneficii

Punctul forte al Clubului  constă tocmai în caracterul fluid și incluziv al procesului, în varietatea de beneficii pe care grupurile țintă aleg să le extragă din acest program: socializare, răbdare de a asculta și a cunoaște alți oameni, încredere în sine, abilități noi de mobilitate, dezvoltare simțuri, exerciții de empatie, înțelegerea principiilor de design incluziv, împărtășirea abilităților proprii, specializare într-un domeniu preferat, cercetare, comunitate, etc.

Înscrie-te la activități

🎓 Școala CMU:
  • Înscrie-te ca participant la cursurile de viață independentă pentru nevăzători aici:

https://forms.gle/pz2EHSVGd5F9PvrD9

  • Înscrie-te ca mentor pentru a susține persoanele cu deficiențe de vedere în drumul lor către independentă aici:

 


🤝 Contexte de socializare:
  • Vă veți putea înscrie aici la contextele curente cu o săptămână înainte de atelier.

 


📲 CMU Talks:
  • Ne auzim online în ultima joi din fiecare lună. Vă veți putea înscrie aici cu o săptămână înainte.

 


💻 Cursuri de programare:
  • Înscrierile încep în luna februarie a anului 2022.

Canalele clubului

Preia modelul clubului

În lucru

Proiecte

CMU Tech

CMU 3.0

CMU 2.0

+
Scrie-ne pe Whatsapp!