Colaj cu imagini din proiectul Școala CMU

Școala Clubului de Mobilitate Urbană

Școala Clubului de Mobilitate Urbană este un proiect AMAIS ce are ca misiune diminuarea barierelor fizice, sociale și atitudinale cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere congenitale (din naștere) sau tardive (dobândite pe parcursul vieții). Activitățile sunt menite să le ofere în primul rând curajul să iasă din casă, să interacționeze și să-și dezvolte abilitățile necesare unei vieți independente într-un spațiu ce pune în centru nevoile lor.

Principalul obiectiv al proiectului este creșterea nivelului de independență și reducerea fenomenului de (auto)izolare cu care se confruntă persoanele nevăzătoare. 

Facem asta prin ateliere de:

  • mobilitate și învățare a folosirii bastonului alb
  • utilizare a tehnologiei (telefon și utilizare calculator)
  • utilizare hărți tactile și machete
  • gătit și activități casnice
  • dezvoltare personală, orientare vocațională și angajare.

După fiecare generație s-a creat o comunitate – suport, unde continuăm să menținem legătura cu participanții și să le oferim sprijin în procesul lor de dobândire a independenței. 

logo scoala cmu

Viață independentă

Dezvoltăm abilitățile pe 4 paliere: mobilitate, tehnologie, activități casnice, dezvoltare personală & orientare vocațională.

Educație

Școala este un instrument complementar educației formale.

Comunitate

Creăm o comunitate strânsă și unită unde învățăm unii de la alții.

De ce Școala CMU?

În România sunt peste 85.000 de persoane cu dizabilitati vizuale, printre ele 5.000 doar în Bucuresti. Acestea se confruntă cu un fenomen de (auto)izolare, atât din cauze obiective – mediul construit neprietenos,  lipsa accesului la educație incluzivă, lipsa unei infrastructuri culturale și sociale care să îi includă, dar și din cauze subiective ce țin de prejudecățile persoanelor tipice față de dizabilitate.

În absența unor soluții sistemice, persoanele cu dizabilități vor continua să fie izolate de restul comunității, iar comunitatea, la randul ei, va continua sa ignore existența și nevoile persoanelor cu dizabilități.

Prin Școala CMU ne asumăm promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere și susținerea lor de a-și dobândi independența în cât mai multe activități. Amplificăm creșterea unei comunități unde persoanele cu dizabilități se simt văzute, ascultate, sprijinite și îndrumate în dobândirea unei vieți sociale active și independente față de familiile lor. Prin atelierele recurente, oferim un spațiu sigur și continuu de învățare unde participanții au ocazia să învețe unii de la alții și să exerseze abilitățile necesare lor.

Public țintă

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele cu deficiențe de vedere congenitale sau tardive. Pentru a ne mula după nevoile specifice vârstei, proiectul are două grupe de participanți: una de copii între 10 și 18 ani și una de adulți de peste 18 ani. 

Pentru persoanele cu vârste mai mici de 18 ani, școala funcționează ca un instrument complementar sistemului educațional formal. Pentru persoanele care dobândesc dizabilități de vedere după această vârstă, este singura formă de pregătire (cel puțin momentan) la noile condiții de viață.

La atelierele Școlii aducem alături persoane cu și fără dizabilități, în roluri de traineri si voluntari, deoarece creștem incluziunea prin suportul oferit celor cu dizabilități, dar în egală măsură lucrăm și la diminuarea prejudecăților celor cu și fără dizabilități.

Beneficii

Absolvenții Școlii CMU pleacă cu încredere în ei înșiși, cu abilități noi dobândite și cu motivație să continue să facă pași spre dobândirea independenței. Rezultatele se pot vedea prin exemple concrete, precum ieșirea la piață cu bastonul alb pentru prima dată, folosirea transportului public în comun, dobândirea abilităților de folosire a tehnologiei, descoperirea pasiunii pentru gătit și multe alte câștiguri. 

Mai mult, la Școala CMU se creează o comunitate unde participanții interacționează și după finalizarea proiectului, ies și petrec timp împreună în afara casei sau a școlii ori a internatului în care locuiesc în perioada studiilor.

Voluntarii de asemenea, au oportunitatea de a se dezvolta și de a învăța perspective noi asupra diversității umane, prin intermediul schimbului de experiențe dintre persoane cu și fără dizabilități.

Înscrie-te la activități

Ca participant sau voluntar, completând formularul de înscriere de pe pagina CMU Senseability ce va fi postat la începutul de septembrie sau printr-un email la contact@amais.ro.

Canalele clubului

Facebook

Instagram

Mai multe despre Școala Clubului de Mobilitate Urbană în cadrul acestui video.

Proiecte

CMU Tech

CMU 3.0

CMU 2.0

+
Scrie-ne pe Whatsapp!