CMU Tech este singurul curs din România care susține persoanele cu și fără dizabilități de vedere sau locomotorii să învețe să programeze și să descopere noi oportunități educaționale sau profesionale în lumea IT. Ne mândrim să avem ca mentori 4 dintre cei 7 ingineri IT cu dizabilități de vedere din România (Radu Vasile, Alexandru Cucu, Ștefan Moisei, Krisztian Kovacs – fost cursant) și Daniel Ionescu, inginer IT fără dizabilități reglementate. Cursurile se desfășoară pe parcursul unui an, din februarie până în ianuarie anul următor, cu întâlniri săptămânale online.
În ianuarie 2025, am încheiat oficial a șasea generație de Tech Heroes, cu o absolvire plină de recunoștință, râsete și voie bună. Cursanții și trainerii s-au cunoscut live, după aproape un an de interacțiuni și scris cod în mediu online. Fiecare trainer a ținut câte un mic discurs pentru absolvenți, apoi fiecare cursant a povestit despre momente critice: în care au avut o revelație, și-au dat seama că au evoluat sau că au depășit o situație dificilă.

Cum a fost pentru traineri?
Alexandru Cucu a spart gheața discursurilor și a început prin a-i felicita pe absolvenți – din 39 de intervievați, au fost selectați 15, iar 5 au absolvit. Apoi, a amintit câteva oportunități pe care le-au avut foștii participanți după finalizarea cursului: Irina s-a înscris la Facultatea de Informatică și din toamna lui 2021 se află în Norvegia datorită unei burse de la Google, iar acum lucrează full time la Microsoft Norvegia, Krisztian Kovacs are diplomă în filosofie, în urma cursului a obținut un internship la Accenture, unde acum este angajat full-time și s-a alăturat echipei de traineri CMU Tech.

Anul acesta, au venit din București, Mureș, Cluj și Republica Moldova pentru a participa la festivitate, care s-a ținut la București. Pe Radu Vasile, trainer, întâlnirea de la final îl încântă cel mai mult, când se întâlnesc și fac o retrospectivă a anului precedent. Urmărind cursanții de anul acesta, Radu este de părere că „Au rămas acei oameni care se pot ajuta și singuri, iar eu pe ei îi caut. Acei oameni care își caută resurse și nu se lasă până nu găsesc.”. Le-a mulțumit celorlalți traineri și finanțatorilor, care au adus la realitate visul de a-i învăța pe alți oameni cu deficiențe de vedere programarea. „Am mai încercat să scriu proiecte, să accesez fonduri, dar mi se cereau chiar și 1000 de participanți. Nu am acces la atâția, pentru că există oameni și în afara comunității noastre. Am reușit să atragem persoane la curs din vorbă în vorbă sau prin comunicarea pe social media – aici vreau să mulțumesc colegilor de la AMAIS pentru implicare. Uneori, aflăm de alte persoane cu deficiență de vedere din întâmplare. De exemplu, m-am dus în Constanța la un atelier de bricolaj cu copilul și am cunoscut o tânără cu deficiențe de vedere, pe care nu o știam și care deja venise de câteva ori la atelier.”
Și pentru Ștefan Moisei, trainer, a contat mult perseverența și determinarea fiecărui participant „Au zis că nu le place cum le arăt eu și că vor să facă altfel. M-am bucurat să văd că au citit și au găsit modul de rezolvare a problemelor care li se potrivește.”

Cine sunt absolvenții?
Nelea Efros, participantă din Republica Moldova, programarea rămâne fascinantă, pentru că se pot lega multe informații prin câteva rânduri. E foarte mândră că a învățat să programeze și s-a bucurat când a reușit să personalizeze aplicația în culorile pe care le-a vrut. Programarea e fascinantă pentru ea și a mulțumit trainerilor pentru oportunitate.
Pentru Ștefan Toth, cursurile au însemnat redescoperirea pasiunii către programare. Inițial, nu a vrut să se înscrie, dar și-a acordat o șansă. Deși uneori nu vedea sensul unor exerciții, înțelegea gradual cum să le integreze și a apreciat claritatea cu care sunt livrate informațiile. Unul dintre avantajele CMU Tech este că ședințele sunt structurate și organizate astfel încât să conțină informația din capitolele importante și relevante din programa facultăților de matematică și informatică.


Iulian Ciurba este din Mureș și a programat o reinterpretare a unui joc de X și O. Amintirea lui preferată din timpul mentoratului este de asemenea legată de depășirea unui obstacol: „Nu îmi ieșea o parte de cod, așa că i-am explicat lui Daniel [Ionescu, trainer]. Și, în timp ce îi explicam, îmi dădeam seama ce e greșit.” ne-a împărtășit el râzând.
Andrei Asofiei este bucureștean și a fost entuziasmat de cum a aflat despre cursurile de programare. S-a bucurat de procesul de învățare și a lucrat la un proiect de managementul unei clinici medicale.
Al cincilea absolvent, pe care îl felicităm, este Sebastian Oscoboinic. Din cauza unor probleme de sănătate, el nu a putut să fie prezent la festivitate.


Despre bariere și empatie
Alături de noi a fost și Robert de la Google, care a amintit că tehnologia ne ajută să depășim unele bariere și că multe dintre adaptările gândite pentru persoanele cu dizabilități folosesc, de fapt, tuturor. „Subtitrările, de exemplu, au fost gândite pentru persoanele cu deficiență de auz, dar ele folosesc și când auzi, dar nu ai căști la tine și nu vrei să audă tot autobuzul ce asculți. Cred că soluțiile pe care le găsim sub pretextul dizabilității ajută, de fapt, mai multe persoane, la un nivel mai larg.”
În încheiere, Daniel Ionescu, trainer, a felicitat absolvenții pentru curajul de a se înscrie și pentru încrederea de a continua. „Eu un an am stat doar cu drobul de sare. Dacă pot, dacă nu pot? Voi într-un an ați făcut un proiect.” În plus, le-a reamintit că drumurile lor nu se despart – absolvenții pot oricând să ia legătura cu mentorii sau cu alți participanți pentru a solicita sfaturi și împărtăși păreri.



Fiecare absolvent a primit o diplomă de absolvire scrisă în Braille și în alb-negru și un cadou de absolvire. Apoi, au fost în vizită la Casa Experimentelor, unde au aflat despre trăsnete, au rezolvat probleme de logică precum a turnurilor din Hanoi sau a caprei, lupului și verzei care vor să traverseze râul cu o singură barcă, au stat pe un pat de cuie de plastic și s-au distrat producând sunete cu diferite obiecte de tablă. Câțiva dintre cei prezenți au zis că vor să revină cu copiii.
Festivitatea de absolvire s-a încheiat cu o cină la restaurantul Excalibur, alături de restul echipei AMAIS.

Rezultate
- 100% dintre participanții la cursurile de programare s-au orientat către o carieră în IT;
- Șase absolvenți au intrat la Facultatea de Informatică în România.
- În 2023 am avut primul cursant într-un scaun rulant care a absolvit cursurile.
- Trei absolvenți din Chișinău dintre care unul a devenit angajat full time în domeniul IT în Chișinău.
- Peste 300 de ore de mentorat individual pentru cursanți doar în 2024.
- Cursul are acoperire națională, participanții venind din diferite județe/din Republica Moldova.
- În această ediție am introdus un loc pentru o persoană fără dizabilități.
Despre Curs
De 6 ani susținem persoane cu dizabilități de vedere să învețe să codeze și să exploreze un domeniu profesional încă inaccesibil lor, prin intermediul tehnologiei asistive. CMU Tech este un proiect organizat de AMAIS și susținut de Google.
Înscrie-te până pe 31 martie la CMU Tech 7.0 aici: Au început înscrierile la cursurile de programare CMU Tech 7 – AMAIS
Fotografii făcute de Roald Aron.