Logo Amais

Back to the future

Doi bărbați, unul dintre ei nevăzător, utilizează funcțiile asistive ale unui telefon mobil.

SAU CUM AI ȘI ChatGPT SCHIMBĂ REGULILE PENTRU ACCESIBILIZAREA DIGITALĂ

 

‘Incluziunea e ca o pizza, Cu multe felii și arome diferite, Toți sunt bineveniți să ia o felie, Și să se bucure de gustul delicios.’ – ChatGPT, haiku, 2023.

 

Să începem cu începutul. Dacă nu ai auzit încă de ChatGPT, spoiler alert: nu are legătură cu universul sci-fi, cu roboții umanoizi sau cu formele de inteligență artificială din romanele lui Philip K. Dick.

Noul limbaj creat de OpenAI este mult mai ancorat în realitate decât îți imaginezi și vine cu multe superputeri – scrie haiku-uri, vorbește fluent chineza, greaca veche (și cam orice altă limbă pe care tu nu o înțelegi), nu e intimidat de nicio întrebare și are pe țeavă răspunsuri (de cele mai multe ori) viabile și super rapide.

Însă ce ne place cel mai mult: ChatGPT poate fi folosit cu ușurință de către persoanele cu ADHD, dislexie sau orice alte dizabilități, care știu să folosească tehnologia, însă se confruntă zilnic cu provocări atunci când vor să scrie sau să citească un text, să acceseze informații sau să comunice mai ușor cu cei din jur.

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ?


Tu îi pui întrebările, iar el vine cu răspunsuri personalizate. „Care sunt serviciile de transport public accesibile persoanelor cu dizabilități?” sau „Care sunt muzeele accesibile pentru o persoană nevăzătoare?”. Aceste întrebări pot fi adresate prin intermediul unui chatbot care utilizează tehnologia ChatGPT, oferind astfel un mod simplu și rapid de a obține informațiile necesare.

Un băiat nevăzător folosește funcția vocală a unui telefon mobil.

CUM ELIMINĂ CHATGPT BARIERELE DE ACCESIBILITATE DIGITALĂ?


L-am întrebat chiar pe el și iată doar câteva aplicații simple:

  • În primul rând, ChatGPT oferă informații detaliate despre cum persoanele cu deficiențe de vedere sau mobilitate redusă pot folosi tehnologia asistivă, astfel încât să poată comunica prin intermediul comenzilor vocale fără să apeleze la tastatură sau la ecranul tactil. Din testele noastre, el funcționează perfect cu tehnologiile asistive, cum ar fi cititoarele de ecran și lupele, care le simplifică persoanelor cu dizabilități comunicarea, navigarea și accesul la informații în timp real, oferind astfel un nivel mai mare de independență și autonomie.
  • El poate fi un instrument foarte util și pentru asistenții sociali, familia sau prietenii persoanelor cu dizabilități care nu au acces direct la tehnologie. Ei pot primi sfaturi utile despre cum să îi ajute în viața de zi de zi, au acces rapid la resurse și servicii disponibile pentru persoanele cu dizabilități în comunitatea lor, precum și informații despre drepturile acestora și programele de sprijin financiar disponibile.
  • Mai mult, ChatGPT poate fi utilizat pentru a găsi organizații care oferă servicii de terapie pentru persoane cu dizabilități sau pentru a găsi aplicații sau dispozitive care pot ajuta la comunicarea augmentată și alternativă.
  • Are funcție de autocorecție ortografică: ChatGPT poate fi utilizat pentru a detecta și corecta erorile de ortografie și gramatică într-un chat sau într-un text scris. Aceasta poate ajuta persoanele cu dislexie sau cu probleme de citire să înțeleagă mai bine informațiile digitale sau să scrie texte cursive.
  • ChatGPT poate simplifica orice text astfel încât el să fie adaptat nevoilor și intereselor individuale ale fiecărei persoane. Persoanele cu dizabilități de învățare sau cu dificultăți de atenție reușesc astfel să se concentreze mai bine și să înțeleagă mai ușor informațiile digitale.
  • ChatGPT poate oferi suport pentru traducere sau interpretare pentru persoanele cu dificultăți de vorbire sau pentru persoanele care nu cunosc limba în care se comunică. Acest lucru poate fi util în situațiile în care există o barieră lingvistică și este nevoie de o traducere rapidă și precisă.

Trei persoane nevăzătoare folosesc tehnologia asistivă. Toate trei au căști și una dintre ele zâmbește.

Lista poate continua, dar cu siguranță o să vrei să-l testezi și singur/-ă. Chiar dacă a fost de multe ori criticat pentru lipsa de transparență sau răspunsurile incorecte pe care le furnizează din prea multe surse diferite, ChatGPT promite în continuare un mediu digital mai incluziv, susține independența și individualitatea și le oferă oamenilor, indiferent de abilități, oportunitatea de a comunica și de a avea acces rapid la informație.

Și oricât de scary pare la început să conștientizezi dependența de tehnologie, să primești recomandări de filme, rețete și sfaturi de navigare de la un robot, în tot haosul de biți în care o să te arunce, sigur vei găsi unele informații utile pentru tine.

Trebuie doar să îl utilizezi responsabil, fără să îi dai date sensibile despre tine, să nu îl crezi mereu pe cuvânt și cel mai important, să înveți să îi pui întrebările potrivite.

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...