Logo Amais

Stăm împreună la masa incluzivă

Persoane în scaun rulant, surde și nevzătoare. și tipice stau la masă împreună în pavilionul targului.

Cât de accesibile sunt târgurile de Crăciun?

Suntem în perioada sărbătorilor. Prin toate orașele din țară sunt organizate târguri de Crăciun, cu ornamente și luminițe în așteptarea finalului de an. Sunt spații populate, lumea cumpără cadouri, mănâncă sau socializează. Dar cine sunt oamenii care se pot bucura de astfel de spații și cât de accesibile sunt târgurile de Crăciun pentru persoanele cu dizabilități temporare sau permanente? 

Asta a fost întrebarea când cei de la agenția McCann Worldgroup România și Mastercard Slovenia ne-au propus să proiectăm „o masă incluzivă” pentru un târg de Crăciun din Ljubljana – PopUp Village. 

Strategia noastră a fost cea de a transforma „masa” într-un instrument de colectare a experiențele utilizatorilor în relație cu târg sau cu spațiul public, dar și alte povești personale legate de incluziune. Aceasta este cea mai importantă parte a procesului de proiectare incluzivă: înțelegerea excluderii, a obstacolelor cu care se confruntă comunitatea, dar și a nevoilor lor.

Cadru noaptea în care se văd casutele de la targ ți luminetele din pomi.

În primul rând, a fost necesar să înțelegem spațiul în care va fi integrată masa și că târgul este accesibil. Pentru asta am analizat întregul proiect de amenajare a târgului de Crăciun, iar contribuția AMAIS a inclus sugestii legate de:

  • Signalistică (informare și orientare);
  • Facilitare acces pentru utilizatori (de scaun rulant, cărucior și alte echipamente asistive);
  • Grupuri sanitare (traseu, poziție, echipare);
  • Înălțimea tejghelelor și poziționarea meselor și a băncilor;
  • Informare online despre facilitățile oferite și ce așteptări să aibă vizitatorii de la târg.

cadru cu instalatia in care se vad cateva mese gri cu picioare galbene, serpuite si bancile din jurul lor.

Ce presupune instalația „The Inclusive Table” (Masa Incluzivă)

The Inclusive Table este o instalație modulară, compusă din două seturi de mese și bănci circulare intercalate. Forma circulară și felul în care sunt dispuse băncile și mesele creează o mișcare de rotație. Spațiul de dialog creat este dinamic, se schimbă în funcție de utilizatori și de felul în care aceștia aleg să folosească instalatia. 

Are mai multe caracteristici de accesibilitate de bază, cum ar fi șezuturi la înălțimi diferite: bănci cu accesorii diverse (cu spătar sau fără, cu mânere sau fără), contrast vizual între context și obiect. În plus, forma ei oferă vizibilitate persoanelor care comunică în limba semnelor, dar și asistență tactilă în direcționare pentru cele cu dizabilități de vedere. 

cadru seara cu mese și bancile la care sta un tata cu copilasul mic.

Instalația este interactivă datorită inserțiilor cu mesaje cu pictograme, texte cu caractere latine și Braille și coduri QR. Acest mozaic cu caracteristici umane și informații despre târg stimulează empatia între vizitatori și promovează ideea că accesibilitatea nu privește doar persoanele cu dizabilități, ci impactează întreaga comunitate. Prin codurile QR-rile și website-urile aferente, masă oferă vizitatorilor ocazia să-și spună povestea personală despre incluziune sau experiența la târg și părerea asupra accesibilității, dar și să afle poveștile altora despre diversitatea nevoilor umane.

Astfel, „The Inclusive Table” este o ocazie bună pentru Mastercard Slovenia de a înțelege obstacolele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități temporare și permanente la târgurile publice și de a le oferi șansa de a vorbi despre asta pentru a îmbunătăți accesibilitatea viitoarelor evenimente.

Persoane în scaun rulant, surde și nevzătoare. și tipice stau la masă împreună în pavilionul targului.

Instalația a fost dezvoltată de Mastercard Slovenia în parteneriat cu McCann Worldgroup România și proiectată de AMAIS. Poate fi vizitată aici până în data de 17 decembrie 2022. Producția mobilierul a fost realizată de Atelier Vast.

Alte noutăți

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...

În imagine vedem o randare a falezei din Mahmudia. PErsoane diverse se plimbă pe faleză, inclusiv o persoană în scaun rulant

Amenajarea falezei din Mahmudia

Încă un exemplu de proiect în care colaborăm cu alți colegi arhitecți în proiectele lor. În acest caz este vorba de proiectul arhitecților de...