Am o recomandare care te va ține în suspans, dacă ești în căutare de seriale cu care să-ți petreci zilele de vacanță – „Stranger Things” produs de Netflix. L-am început în 2020, în lockdown, la recomandarea unei colege de facultate, știind că îmi place SF-ul. De curând s-a lansat și sezonul 4.
Am fost plăcut surprins, încă din primele minute, de accesibilizarea ca la carte pentru persoanele nevăzătoare. Stai așa. Dacă ești persoană tipică (fără dizabilități reglementate) și te întrebi cum adică accesibilizare? Sau cum se uită nevăzătorii la filme? Răspunsul e: cu ajutorul descrierii audio, ce vezi tu ca imagine, eu ascult. Găsești opțiunea în meniul audio și subtitrări, e doar în engleză.
Producătorii au făcut o treabă super bună. Acţiunile personajelor și decorul sunt relatate foarte detaliat. Fiecare amănunt vizual este scos în evidenţă, lucru care ajută enorm la înţelegerea pe deplin a acţiunii și la accentuarea misterului. Filmul curge ca un audiobook. Simțeam că citesc o carte! O descriere similară am mai întâlnit la serialul „Shadow and Bone”, inspirat dintr-o trilogie de cărţi Fantasy, apărute şi la noi în ţară.
Mă întorc la Stranger Things. Dispariţia subită a unui puşti, un laborator unde se petrec lucruri ciudate şi lupta cu un inamic nevăzut, au fost elementele care m-au ţinut cu sufletul la gură încă din primele minute. Acţiunea este plasată în anii ‘80, coloana sonoră, decorul, hainele personajelor și viaţa de zi cu zi ilustrează cu fidelitate acea perioadă.
Dincolo de elementele SF, povestea e despre cum înțeleg nişte copii şi pun în practică încrederea, prietenia și incluziunea socială. Da, ai citit bine. O avem pe Eleven, care este puțin mai atipică, iar băieţii, Mike, Dustin şi Lucas o înțeleg și o acceptă așa cum este.
O scenă care m-a impresionat extrem de mult a fost când prietenia şi încrederea grupului au fost puse la încercare în încercarea de a-l găsi pe prietenul lor dispărut, Will. Crezând că Eleven le-a întins o cursă, Mike, Lucas si Dustin încep să se certe, iar după ce unul din băieţi rosteşte cuvintele care au închegat grupul, „PRIETENII NU MINT!”, relația lor începe să se destrame, lucrurile o iau razna, iar copiii sunt în pericol.
Rezolvarea situaţiei este înduioşătoare, dar dacă îți ofer detalii dezvălui și o parte din mister. Tot ce pot să-ți spun e că puterea copiilor de a ierta, înţelege şi de a merge mai departe, pare că o depăşeşte uneori pe cea a adulţilor.
Stranger Things este despre o lume pe cât de stranie şi înfricoşătoare, pe atât de plină de căldură, optimism şi umanitate în încercarea unor puști de a pune capăt lucrurilor înfiorătoare care au spulberat liniştea orăşelului american Hawkins.
Serialul m-a trecut printr-un carusel de emoţii: lucrurile nu sunt deloc ceea ce par, iar propriile teorii pe care mi le formasem aveau să se prăbușească precum piesele de domino.
Mă bucur să văd că serialele și filmele care se produc, cel puțin în ultimii 5 ani, țin cont de diversitatea publicului și oferă aceeași experiență faină tuturor, vizual sau audio.
Dacă ai deficiențe de vedere vrei să citeşti subtitrările cu cititorul de ecran, o poți face astfel:
- Pe PC există Addon-ul Lion pentru NVDA, citeşte subtitrările în momentul în care este activat.
- Pentru dispozitivele iOs, VoiceOver citește subtitrarile automat când acestea sunt detectate.
Foto: Rafal Werczynski, Unsplash
Articolul a fost scris de Ștefan Ilioaica, membru în comunitatea AMAIS, pasionat de scris și cărți SF