Logo Amais

Aventură pe două roți – Ciclismul în tandem pentru nevăzători

La jumătatea lunii iunie, vara începuse să-și intre în drepturi prin zile toride, cel puțin în București.

Voiam aer curat și un boost de energie. Evenimentul Unstoppable, organizat de Urban Bike Revolution în cadrul Turului Ciclist al Sibiului, le-a bifat pe ambele.

Pe 17 iunie, persoane cu și fără deficiențe de vedere, din mai multe colțuri ale țării, ne-am adunat în Sibiu pentru un eveniment de ciclism în tandem – o bicicletă condusă de un tipic și un nevăzător.

Ciclismul în tandem nu este doar un sport incluziv, dar te învață și o mulțime de alte lucruri, fie că eşti pilot tipic (fără dizabilități reglementate) sau copilot cu dizabilități. Eu am făcut echipă cu Andrei, un fost coleg de facultate drag mie.

 

Comunicarea e cheia care ține echipa pe bicicletă, la propriu. Fiecare schimbare a terenului trebuie anunţată din timp de pilot, astfel încât copilotul să ştie exact ce să facă și să nu dezechilibreze bicicleta. Am trăit asta din plin încă din prima zi a evenimentului, în timp ce bicicleta noastră a luat un viraj strâns, apoi a început să urce o pantă lungă şi anevoioasă în drumul către picnicul de la Cisnădioara, unde ne-am readunat forțele și ne-am bucurat de un prânz cu produse locale.

A doua zi, în cadrul Cursei Sponsorilor, în timp ce bicicleta prindea viteză, am realizat că sincronizarea cu pilotul este un alt lucru extrem de important, după semnalizare. Pedalele copilotului se învârt în funcţie de mişcarea pilotului, de aceea este esențial să ţii pasul, ori să îi spui pilotului să reducă viteza până te obișnuiești cu ritmul.

Ca orice efort de echipă, încurajarea şi susţinerea reciprocă sunt importante pentru atingerea obiectivelor. După aproape trei sferturi din circuit, bicicleta noastră a început să coboare în mare viteză o pantă, pentru a o urca cu bine pe următoarea.

Adrenalina era la cote maxime în corpurile noastre. Simțeam vântul rece și parfumul florilor de soc din jur, în timp ce ne încurajam. Cu un ultim avânt, am început să coborâm ultima pantă, iar presiunea pusă pe roţi se simțea puternic din pricina frânelor. Aplauzele din jur ne-au dat de veste că ajunsesem la linia de finish și aventura noastră se încheiase, dar cu gândul că o vom mai repeta, cu siguranţă.


Startul evenimentului din Sibiu a fost dat de o probă de mobilitate urbană la care au participat nevăzători din comunitate și reprezentanți ai instituțiilor publice locale. Persoanele tipice au mers pe stradă cu bastonul alb, purtând ochelari opaci și ghidate de voluntari. 

Proba a fost susținută de AMAIS, la invitația organizației Urban Bike Revolution, cu scopul de a crea o punte de apropiere între persoanele cu dizabilități și cele tipice. Dar și pentru ca autoritățile locale să conștientizeze care sunt soluțiile de accesibilizare necesare pentru un Sibiu prietenos și incluziv cu nevăzătorii. 

echipa amais oferind detalii participantilor despre folosirea bastonului alb

 

Articolul a fost scris de Ștefan Ilioaica, membru în comunitatea AMAIS, pasionat de scris. 

Sursă foto: Ștefan Ilioaica și Urban Bike Revolution

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...