La jumătatea lunii iunie, vara începuse să-și intre în drepturi prin zile toride, cel puțin în București.

Voiam aer curat și un boost de energie. Evenimentul Unstoppable, organizat de Urban Bike Revolution în cadrul Turului Ciclist al Sibiului, le-a bifat pe ambele.

Pe 17 iunie, persoane cu și fără deficiențe de vedere, din mai multe colțuri ale țării, ne-am adunat în Sibiu pentru un eveniment de ciclism în tandem – o bicicletă condusă de un tipic și un nevăzător.

Ciclismul în tandem nu este doar un sport incluziv, dar te învață și o mulțime de alte lucruri, fie că eşti pilot tipic (fără dizabilități reglementate) sau copilot cu dizabilități. Eu am făcut echipă cu Andrei, un fost coleg de facultate drag mie.

 

Comunicarea e cheia care ține echipa pe bicicletă, la propriu. Fiecare schimbare a terenului trebuie anunţată din timp de pilot, astfel încât copilotul să ştie exact ce să facă și să nu dezechilibreze bicicleta. Am trăit asta din plin încă din prima zi a evenimentului, în timp ce bicicleta noastră a luat un viraj strâns, apoi a început să urce o pantă lungă şi anevoioasă în drumul către picnicul de la Cisnădioara, unde ne-am readunat forțele și ne-am bucurat de un prânz cu produse locale.

A doua zi, în cadrul Cursei Sponsorilor, în timp ce bicicleta prindea viteză, am realizat că sincronizarea cu pilotul este un alt lucru extrem de important, după semnalizare. Pedalele copilotului se învârt în funcţie de mişcarea pilotului, de aceea este esențial să ţii pasul, ori să îi spui pilotului să reducă viteza până te obișnuiești cu ritmul.

Ca orice efort de echipă, încurajarea şi susţinerea reciprocă sunt importante pentru atingerea obiectivelor. După aproape trei sferturi din circuit, bicicleta noastră a început să coboare în mare viteză o pantă, pentru a o urca cu bine pe următoarea.

Adrenalina era la cote maxime în corpurile noastre. Simțeam vântul rece și parfumul florilor de soc din jur, în timp ce ne încurajam. Cu un ultim avânt, am început să coborâm ultima pantă, iar presiunea pusă pe roţi se simțea puternic din pricina frânelor. Aplauzele din jur ne-au dat de veste că ajunsesem la linia de finish și aventura noastră se încheiase, dar cu gândul că o vom mai repeta, cu siguranţă.


Startul evenimentului din Sibiu a fost dat de o probă de mobilitate urbană la care au participat nevăzători din comunitate și reprezentanți ai instituțiilor publice locale. Persoanele tipice au mers pe stradă cu bastonul alb, purtând ochelari opaci și ghidate de voluntari. 

Proba a fost susținută de AMAIS, la invitația organizației Urban Bike Revolution, cu scopul de a crea o punte de apropiere între persoanele cu dizabilități și cele tipice. Dar și pentru ca autoritățile locale să conștientizeze care sunt soluțiile de accesibilizare necesare pentru un Sibiu prietenos și incluziv cu nevăzătorii. 

echipa amais oferind detalii participantilor despre folosirea bastonului alb

 

Articolul a fost scris de Ștefan Ilioaica, membru în comunitatea AMAIS, pasionat de scris. 

Sursă foto: Ștefan Ilioaica și Urban Bike Revolution

+
Scrie-ne pe Whatsapp!