Stefan sta pe un scaun amplasat intr-o gradina. Este cu corpul intr-o sfera argintie unde exloreaza constelatiile

Între cuvintele „astronomie” și „deficiențe vizuale” pare că e o distanță ca de la Pământ la Pluto. Andra Stoica, persoană tipică, și Diana Chiriță, utilizator de scaun rulant, membre ale Astroclubului București, au îmbinat cele două concepte într-o experienţă incluzivă și accesibilă persoanelor nevăzătoare.

Pe 7 mai, în București, a avut loc Astrofest – eveniment dedicat astronomiei și organizat de revista Știință și Tehnică. Unul dintre standuri a fost „Astronomie pe nevăzute”. În construirea lui, Andra și Diana au folosit informațiile învățate la un workshop în afara României despre accesibilizarea astronomiei pentru nevăzători.

Întoarse acasă, au oferit acces persoanelor cu deficiențe de vedere la stele și planete cu ajutorul celor de la Institutul Astronomic al Academiei Române, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.


Ce găsești la Astroclubul București

La Astrofest am atins cerul la propriu. Cupola cu cerul de vară avea toate constelațiile în format tactil, de la Nord la Sud, și de la Est la Vest, și a fost construită de Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.

Cu ajutorul planșelor tactile am văzut inelele de gheață ale lui Saturn, am realizat cât de mare este planeta noastră în raport cu celelalte și am aflat informații despre cum a luat ființă universul – în urma unei explozii produsă cu milioane de ani în urmă. Apoi am explorat tactil relieful celorlalte planete, unde predominante au fost piatra, calcarul și gheața. 

În absența reperelor vizuale, aproximarea distanțelor este o provocare pentru nevăzători. Andra și Diana au exemplificat distanța planetelor față de Soare prin prinderea unor biluțe de diverse mărimi înșirate pe o sfoară, unde biluțele erau Soarele și cele nouă planete, inclusiv Pluto. Pe măsură ce treceam de-a lungul sforii, percepeam distanța acestora față de Soare și-mi construiam o imagine mentală privind așezarea lor în Univers.

Nevăzătorii care vor să încerce această experiența le pot contacta pe Andra și Diana sau trimite un email la contact@amais.ro și vă punem noi în legătură. Fetele sunt dispuse să ofere tururi ghidate la Astroclubul București, locul unde sunt expuse machetele și planșele despre care am scris mai sus.

Dacă ești nevăzător și ai nevoie de un însoțitor în călătoria de explorare a universului, fă-ți cont pe aplicația See You și lansează o invitație către un voluntar: https://seeyou.ro/

 

 

Articol scris de Ștefan Ilioaica, îl poți contacta pe Facebook aici.

Sursă foto –  Ștefan

+
Scrie-ne pe Whatsapp!