Stefan e în mijlocul străzii, ține un baston în mână și e înconjurat de mai mulți oameni.

Bătaia metroului pe şine are un efect liniştitor după o zi agitată la facultate. Încerc să fiu cât mai compact în aglomeraţia care tot creşte. Oamenii încep să se împiedice tot mai des de mine. Cu siguranţă, ora de vârf este vină, dar şi lipsa bastonului pe care îl scot rapid din rucsac. O doamnă îmi vede bastonul din mână şi mă întreabă dacă vreau să iau loc. Accept bucuros. Oamenii se trag încet deoparte când mă îndrept spre acel loc. Lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă n-aș fi avut bastonul.

Mă aşez, iar doamna care mi-a oferit locul mă întreabă cu ce mă ocup, ce hobby-uri am şi cum mă descurc să le fac pe toate, nevăzător fiind. Îi răspund cu plăcere la întrebări. Ajungem să discutăm despre viaţa de student, altruism sau lipsa lui din jurul nostru ca societate. Cu un şuierat strident, metroul opreşte în staţie. Îmi iau la revedere, cobor şi încerc să mă orientez. N-am mai fost în staţia asta, mă orientez după oameni, vreau să întreb unde este ieşirea de care am nevoie. Aud că cineva tocmai s-a aşezat pe bancă, mă îndrept în acea direcţie. Găsesc o fată care pare să fie de aceeaşi vârstă cu mine. Se oferă să mă însoţească la scările rulante, ca să fie sigură că ajung unde vreau în siguranță. Ajuns acolo, îi mulţumesc, păşesc pe scară, inspir mirosul de aer curat şi îmi încep ascensiunea. Prietenii mei mă aşteaptă afară.

👉 Când alegem să ieşim undeva, fie că avem ceva de rezolvat sau vrem pur şi simplu să ne relaxăm, este foarte bine să utilizăm bastonul, să îl avem la noi în permanenţă. Bastonul ne deschide multe drumuri, atât la propriu, cât şi la figurat. Pe lângă faptul că bastonul ne ajută să ţinem drumul drept sau să nu ne împiedicăm de diferite obstacole, acesta arată  persoanelor tipice dizabilitatea noastră. Astfel, ni se poate face loc, dacă circulam într-o zonă aglomerată, şi, tot datorită bastonului, putem găsi mai uşor persoane care să ne ofere ajutor dacă avem nevoie.

👉 Un alt aspect important: oricât am fi noi de independenţi, nu este nicio problemă să ceri ajutorul atunci când te afli în dubii în legătură cu un anumit lucru. Crede-ne, bastonul şi curajul de a cere ajutorul la nevoie fac o super echipă împreună, în 90% din cazuri vei găsi persoane dornice să te ajute în a găsi autobuzul corect, să identifici clădirea aceea de sticlă pe care o tot cauţi, sau să îţi indice unde este ieşirea din staţia de metrou unde pare că toate ieşirile arată cam la fel.

👉 A fi curios este un lucru complet în regulă, fie că eşti persoană nevăzătoare sau tipică, este firesc să punem întrebări. Indiferent dacă eşti întrebat cum scrii pe computer, cum te orientezi, sau cum foloseşti cuțitul și furculiţa, e important să ai o atitudine deschisă. Gândeşte-te că prin poveştile şi explicațiile tale, ai adăugat la numărul de persoane care vor să afle mai multe despre nevăzători. Responsabilitatea de a contribui o societate incluzivă nu constă în aplicarea unor procedee complexe. Chiar și răspunsul la o curiozitate ne apropie cu un pas de o societate incluzivă.

– Articol scris de Ștefan Ilioaica

+
Scrie-ne pe Whatsapp!