Stefan e la înălțime pe un panou de cățărat. Poartăun tricou roșu pe care scrie

 

Textul este scris de Ștefan Ilioaica, student în anul III la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Textul face parte dintr-o serie de articole scrise de nevăzătorii din comunitatea noastră cu scopul de a împărtăși din experiențele lor incluzive. Ne dorim să fie sursă de inspirație pentru alte persoane cu dizabilități.

 

Data de 1 decembrie e la o aruncătură de băț, şi o dată cu aceasta şi mult râvnita minivacanţă. Îţi recomandăm câteva locuri în care te poţi relaxa, sau poți experimenta experienţe captivante.

Menţionăm că nu toate locurile despre care îţi vom povesti mai jos au fost accesibilizate pentru persoanele nevăzătoare. Dacă unele dintre ele au avut acest scop, încă din perioada în care au fost concepute, altele sunt accesibile în mod implicit.

 

Escaladă, Centrul Climb Again, Bucureşti.

Dacă îţi place să te afli la înălţime, la propriu, atunci activitatea despre care urmează să vorbim s-ar putea să fie pe gustul tău. Situat pe şoseaua Berceni nr. 8, Centrul Climb Again oferă şedinţe de escaladă pentru persoanele cu dizabilităţi în mod gratuit. Tot ce îţi trebuie este puţin curaj, şi cât ai spune căţărat, ai şi început ascensiunea.

Centrul este dotat cu panouri de căţărat pentru toate categoriile de persoane, începând cu cei care iau contact pentru prima dată cu acest sport, până la căţărătorii experimentaţi. Nu contează dacă ajungi în vârf sau nu. Experienţa de a încerca să îţi depăşeşti limitele şi de a ajunge cât mai sus este un lucru pe care noi îl recomandăm să-l încerci, atât la propriu, cât şi la figurat.

Dacă vrei să ai parte de ceva mai multă adrenalină, îţi recomandăm parcul de aventură situat în incinta centrului. Vei avea ocazia să mergi pe cabluri mişcătoare, podeţe care se clatină, dar şi multe alte obstacole, urmând ca traseul să fie încheiat de o cursă nebună pe tiroliană.

E bine să știi că indiferent ce alegi să faci, vei fi asistat în permanenţă de echipa de acolo, astfel încât să te poţi bucura de toate facilităţile oferite în siguranţă.

Dacă vrei să râmâi cu picioarele pe pământ, şi să îţi pui muşchii în mişcare, la Climb Again vei găsi şi câteva aparate de fitness precum banda de alergat, biciclete, banca de abdomene sau steppere.

 

Cursă cu săniuţa, oriunde găseşti o pârtie amenajată

Pentru că tot vine iarna, automat ne gândim la zăpadă, și bănuim că mulţi dintre voi abia o aşteptaţi. Pentru cei care locuiesc într-o zonă de munte şi au pârtii amenajate prin zonă, îi provocăm să iasă la săniuş. Pentru cei ce stau la şes sau mai la deal, o călătorie la poalele munţilor în această minivacanţă ar putea fi binevenită pentru reîncarcarea bateriilor.

Dacă vrei să simţi puţină adrenalină şi totodată să te bucuri de aerul pur, cum numai la munte întâlneşti, îţi propunem o activitate în care să te bucuri de amandouă în acelaşi timp: săniuşul.

Recomandăm totuşi să nu încerci această activitate de unul singur, deoarece te-ai putea răni pe tine sau pe cei din jur. Poţi să rogi pe cineva din familie sau un prieten să meargă cu tine, sau dacă eşti din Bucureşti și ai chef de o escapadă la munte, poţi lansa o invitație pe aplicaţia SeeYou. Că nu se ştie niciodată, poate unul dintre voluntarii de acolo este dornic de puţină aventură.

 

Cină la Deanes Irish Pub, Brașov, alături de multe bunătăţi și un meniu în Braille

Dacă tot suntem la munte, şi cu atât mai mult în oraşul de la poalele Tâmpei, îţi recomand să laşi săniuţa să se odihnească, să te scuturi bine de zăpadă şi să te îndrepţi pe străzile pietruite înspre centrul Brașovului, pe strada Republicii. Ajuns acolo, vei găsi un mic local numit Deanes Irish Pub.

După câteva ture prin Brașov, pare că ar merge o cană de vin fiert, ciocolată caldă sau poate o bucată de plăcintă fierbinte. Sună apetisant, nu? Ei bine, pentru cunoscătorii alfabetului Braille, avem veşti incluzive. Cei de la Deanes au câteva exemplare de meniuri în braille, astfel încât te poți hotărî de unul singur de care bucate delicioase vrei să te bucuri.

În cazul în care nu cunoşti alfabetul Braille şi nu eşti însoţit de o persoană tipică (fără dizabilități reglementate) nu-i nimic. Chelnerii sunt dornici să îţi citească lista cu produsele disponibile. Nu uita totuşi, că este şi datoria ta să ceri ajutorul atunci când ai nevoie!

Sper că aceste trei idei ţi-au deschis apetitul pentru a încerca lucruri noi. Iar în cazul în care le-ai mai făcut deja, sunt sigur că te-am făcut suficient de nostalgic astfel încât să profiţi de această minivacanţă şi să le reîncerci.

+
Scrie-ne pe Whatsapp!