Bune practici – Accesiblizarea spațiilor publice din Napoli

Imagine cu balustrada în prima plan pe care se văd în relief caracterele în Braille. pe fundal se vede în ceață orașul.

Bune practici –

Accesiblizarea spațiilor publice din Napoli

Dacă ar trebui să alegem între accesibilizare și proiectare incluzivă, cea de-a două ar fi mereu alegerea noastră. Dar sunt multe situații, mai ales în orașele cu vechime, în care accesibilizarea este opțiunea mai bună (cost-wise). Aplicate corect, soluțiile de accesibilizare aduc plusvaloare.

O mare parte dintre referințele și soluțiile noastre de accesibilizare, pe care le-am adunat de-a lungul timpului, sunt din Italia. Este una dintre țările europene ce alocă mare atenție incluziunii sociale, în special nevăzătorilor. Sau cel puțin așa am descoperit noi mergând la pas prin orașele sale.

Un exemplu este Napoli. Oraș cu o vastă istorie și absolut fermecător, în care turismul este o sursă importantă de venit. Fiind un oraș cu o tramă stradală urbană dezvoltată organic, signalistica de informare și orientare joacă un rol important în mobilitatea unei persoane nevăzătoare.

detaliu de pe harta tactilă cu legenda     hartă tactilă dintr-o intersecție din Napoli

În Napoli sunt multe hărți tactile în intersecții și în stațiile de metrou sau alte mijloace de transport în comun. Toate sunt ușor de identificat prin marcajele tactile și vizuale din paviment. De asemenea, balustrada este un element important multi-funcțional folosit atât ca sprijin pentru a coborâ/urca scările, dar și pentru a oferi informații despre direcțiile de mers. Toate elementele păstrează regulile de contrast, informația este scrisă cu litere latine și în alfabetul Braille (alfabetul nevăzătorilor) și sunt amplasate în zone ușor de identificat.

marcaje de direcțioanre și avertizare la intrarea la metrou    marcaje dintr-o piață ce te conduc la o hartă tactilă

Obstacolele din oraș (treceri de pietoni, accesuri, stații de transport în comun etc.) sunt marcate corect cu finisaje standard de avertizare și există, în unele zone, și trasee marcate cu cele de direcționare. Lifturile au indicații în Braille și cu caractere latine și persoanele cu dizabilități au prioritate. Așa cum ar trebui să fie peste tot în realitate.

imagine cu o placă cu indicaii tactile în Braille și în negru puse pe balustradă           placă cu informații în Braille și în negru despre instalația artistică

Imagine cu balustrada în prima plan pe care se văd în relief caracterele în Braille. pe fundal se vede în ceață orașul.Pe lângă elemente de accesibilizare corect și coerent implementate, există și instalații artistice menite să accesibilizeze anumite aspecte de care se pot bucura văzătorii. În castelul Sant Elmo, un artist napoletan, Paolo Puddu, a câștigat un concurs de proiecte și a realizat o instalație, denumită Follow the Shape, pentru cititorii de Braille. Castelul oferă o panoramă fantastică asupra orașului, însă frumusețea priveliștii este greu de descris. Vederea cuprinde straturi de istorie urbană, Vezuviu, și, desigur, marea. Toate creează diverse stări văzătorilor, dar ce nu pot fi transmise printr-o accesibilizare clasică în care încerci, în zadar, să descrii infinitul urban. Paolo Puddu a montat pe balustradă versuri în Braille ce descriu orașul, scrise de diverși poeți și artiști de-a lungul timpului. Artistul folosește poezia pentru a oferi aceeași stare și experiență individuală persoanelor nevăzătoare prin subiectivismul poetic.

🌇 Indiferent de abilități, merită să vizitați Napoli. 

https://www.espressonapoletano.it/follow-the-shape-di-paolo-puddu-un-panorama-in-parole-a-castel-santelmo/

Alte noutăți

adolescente care țin strâns de o funie și trag către ele. în altă poză,de partea cealaltă a funiei trag băieții.

Să fie bucurie la ATDPU! (II)

Interviu în două părți cu Elena Constantin, de la Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman Citește prima parte a articolului, despre activitățile asociației aici:...

adolescenți și copii băieți trag de o funie. este completarea pozei cu fetele care trag de funie. e soare. se află într-o poiană

Să fie bucurie la ATDPU! (I)

Interviu în două părți cu Elena Constantin, de la Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman De cele mai multe ori, ajung către public poveștile...

the xmas card with images from activities and the titke of the article

We wish you an amaising 2025, full of empathy, diversity, and new beginnings!

As we approach the end of the year, we take a moment to reflect on everything 2024 has been – a year full of...