La CMU 4.0, am diversificat contextele de socializare, pentru a crea un spațiu în care persoanele cu dizabilități de vedere socializează cu persoane din afara cercului apropiat pentru a diminua fenomenul de auto-izolare și de a stimula empatia.
Așa au luat naștere ateliere cu tematică sportivă (de mișcare în aer liber, de arte marțiale, în urma căruia 2 participanți au continuat să colaboreze cu antrenorul), tech (de utilizare web, unul dintre ele fiind susținut de un participant de la Școala CMU, de audio gaming), artistică (de modelare ceramică și de tobe), un atelier de gătit și am continuat probele de mobilitate prin București, adăugând un atelier creativ pe nevăzute, prin care persoanele cu deficiențe de vedere au explorat diferitele texturi regăsite în oraș.
În CMU 4.0 apare pentru prima dată Școala CMU, seria de ateliere pentru o viață independentă, organizate în 3 module principale: mobilitate, activități zilnice și dezvoltare personală și angajare, atingând și aspecte ce țin de tehnologie. Școala CMU este dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, nu este o instituție acreditată de Ministerul Educației și Cercetării, ci un set de activități incluzive informale cu scopul dezvoltării unor abilități.
O inițiativă nouă în cadrul ediției a fost identificarea unei „Farfurii universale” în care nevăzătorii să fie serviți la restaurant. Procesul încă nu s-a încheiat, deoarece opiniile beneficiarilor sunt diverse.
Printre cei peste 100 de participanți cu deficiențe de vedere se numără și două persoane din Cluj, ceea ce a dat acoperire națională programului.
Status: finalizat
Perioada: Septembrie 2020 – Iulie 2021
Finanțator: Societe Generale Global Solution Centre
Buget: €40.000