Călătoria către independență a 70 de nevăzători
În România sunt aproape 100.000 de nevăzători. Prin acțiunile noastre, traininguri, cursuri sau ateliere de dezvoltare, am adus impact în viața câtorva sute de-a lungul celor șase ani de activitate. Iar în luna mai am adus curaj pentru independență pentru 70 dintre ei, din toate colțurile țării.
Alături de Asociația Zi de Bine am dăruit bastoane inteligente We Walk. Se deosebesc de cele clasice prin funcții importante precum depistarea obstacolelor de la nivelul feței, conectarea la GPS prin telefon și oferirea unor rute de deplasare. Sunt esențiale pentru un nevăzător, fiindcă oferă siguranță în deplasare. Datorită bastoanelor inteligente, nevăzătorii vor asocia ieșirile din casă cu o mai bună gestionare a obstacolelor din calea lor.
Traducerea softului în limba română a bastoanelor a fost realizată de echipa minunată de la Continental, iar pe partea tehnică a contribuit și colegul nostru Alex Cucu, tech lead AMAIS și programator.Traducerea softului în limba română a bastoanelor a fost realizată de echipa minunată de la Continental, iar pe partea tehnică a contribuit și colegul nostru Alex Cucu, tech lead AMAIS și programator.
Mulțumiri, de asemenea, și celor de la Tandem, Andreei Buckner, în special, și Andreei de la Atelier Tron pentru broderiile realizate pe ochelarii opaci.
Procesul de selecție, traininguri și petrecere
La finalul lunii martie am lansat înscrierile. Am primit peste 250 de cereri. În selecția noastră am urmărit, în special, cât de des ies din casă, activitățile pentru care ies din casă și motivația de a-și câștiga independența. Ne-am dorit ca bastoanele să ajungă la persoane care să le folosească și să se bucure pe deplin de ele.
După selectarea lor, am organizat traininguri cu nevăzătorii în trei orașe din țară, Cluj, București și Iași, ca să acoperim toate zonele mari din România. I-am ajutat să descopere toate funcțiile bastonului și am făcut probe de mobilitate prin oraș.
În Cluj, în data de 15 mai, trainingul a fost găzduit de Biroul pentru Studenți cu Dizabilități din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Munca noastră a fost sprijinită și de voluntari generoși din Cluj tot din cadrul Universității. Le mulțumim.
În București am avut două zile de training, pe 22 și 23 mai. Duminică a fost loc și de petrecere. Ne-am strâns în parcul Izvor să dăruim bastoanele beneficiarilor și să-l sărbătorim pe unul dintre ei – George. Însă ziua a început cu o probă de mobilitate prin oraș, de la sediul nostru, La firul ierbii, până în parc.
Au fost alături de noi și cântăreți și prezentatori TV și radio: Sore, Virgil Ianțu, Cornel Ilie, Mario Fresh, Andreea Marinescu, alpinistul Alex Găvan, George Zafiu, Dorin Chiotea, Saizu Nichi-Marius. Toți au fost nevăzători pentru jumătate de zi. Au făcut același traseu cu ochelari opaci și însoțiți de baston, un nevăzător și un voluntar.
Au povestit apoi că experiențele au fost copleșitoare, căci au conștientizat lipsa accesibilizării Bucureștiului și provocările pe care le întâmpină nevăzătorii. Aventura a avut ecou și a fost prezentată la principalele jurnale de știri TV de la ProTv, Prima TV, Antena 3. În parc i-am cântat La mulți ani lui George, am cântat la chitară și ne-am bucurat de zi împreună. Și în București am avut 17 voluntari curajoși care și-au dat din timpul lor pentru a fi alături de misiunea noastră.
Am continuat turul țării cu Iașul. Aici am întâlnit o mare diversitate de vârstă și nevoi în rândul beneficiarilor. De la elevi, la pensionari activi. Am cunoscut și un cuplu, ambii nevăzători, care ies din casă singuri, însoțiți doar de bastoanele clasice. Dar și o tânără minoră care nu a mai folosit bastonul clasic până acum, însă are o mare o dorință de a începe călătoria către o viață independentă. Și în Iași, ca și în celelalte orașe am avut sprijinul unor voluntari, printre ei și Oana Mocanu care plănuiește să dezvolte misiunea noastră și în Moldova.
Pentru ei, cei 70 de beneficiari, zilele vor fi cu mai mult curaj datorită bastonului. Pentru noi, AMAIS, înseamnă încă un pas spre o societate incluzivă. Am reușit ambele lucruri ce stau la baza incluziunii sociale: am fost sprijin pentru nevăzători în independența lor și am implicat persoane tipice care au conștientizat nevoile celor dintâi.
Mulțumim Zi de Bine și campaniei Ochii care nu se uită pentru șansa grozavă de a face echipă împreună. Dar și echipei AMAIS care a făcut ca lucrurile să se întâmple: Antoaneta Barbu, Alex Cucu, Antonia Groza, Alina Ionescu, Mihai Leoveanu, Iris Popescu, Mihaela Șerban, Daniel Ionescu, Ovidiu Cucu, Denisa Cucu.
Ce poți face tu pentru o societate incluzivă
Uneori ne gândim la lucruri mari, sau ne spunem că noi individual nu putem schimba nimic, fiindcă totul ține de autoritățile locale și centrale. Însă primul pas pe care îl putem face este să nu parcăm mașinile pe trotuar, de exemplu. Dacă pentru tipici creează disconfort, imaginează-ți un nevăzător care explorează orașul și se izbește de fiecare mașină parcată.
Să conștientizăm că suntem diferiți și avem nevoi diferite.
Să tragem de mânecă autoritățile când vedem că sunt indiferente la nevoile noastre, indiferent de natura lor.
Să fim conștienți că administrația publică poate ajuta persoanele cu dizabilități prin decontarea tehnologiei asistive dintr-o gamă largă de produse, însă aleg să nu o facă.
Să vorbim mai des despre accesibilizare ca parte firească a unei comunități dezvoltate.
Să oprim mașina la semafor și să avem răbdare cu nevăzătorii care traversează. Nu puține sunt poveștile despre accidente petrecute din cauza șoferilor, ce s-au sfârșit cu bastoane rupte sau agresivitate verbală la adresa nevăzătorilor.
Să susținem organizațiile non-profit prin a le arăta munca mai des, căci astfel mesajul ajunge la urechile mai multor persoane.
Să ne bucurăm de diversitatea dintre noi prin a o respecta.