La CMU 2.0 s-au aprofundat două direcții importante pentru mobilitatea urbană și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități – tehnologia și arhitectura. Privite incluziv, aduc beneficii ambelor părți: facilitează accesul persoanelor nevăzătoare la o viață independentă și dezvoltă empatia persoanelor tipice.
În direcția tehnologiei, am introdus programul CMU Tech, singurele cursuri de programare din țară pentru persoanele cu deficiențe de vedere pasionate de subiect, care vor să urmeze o facultate de profil sau să aibă un job în domeniu. Coordonatori au fost 3 dintre cei 5 nevăzători care profesau în România în domeniul IT la acel moment.
În direcția arhitecturii, s-a continuat promovarea proiectului în facultăți. Studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu au format grupuri de lucru alături de persoane cu deficiențe de vedere și fiecare echipă a dezvoltat o instalație menită să antreneze simțurile și să încurajeze persoanele cu deficiențe de vedere să exploreze mediul construit.
O noutate adusă atelierelor lunare pe teme diverse (arhitectură, programare, tehnologie asistivă) au fost atelierele de gătit. Tot pentru a dobândi abilități de viață independentă, am continuat probele de mobilitate prin București, prin care am testat abilitățile participanților, dar și gradul de accesibilitate al capitalei. În plus față de ediția trecută, am organizat activități fun, de tip cultural: seri de film accesibilizat, piese de teatru, vizite la muzee, Romaero, pationar, Muzeul Satului, vizite la Climb Again, dar și un eveniment de strângeri de fonduri pentru CMU – un show caritabil de stand-up la Club 99 cu 150 persoane.
Status: finalizat
Perioada: Iulie 2018 – Iunie 2019
Finanțator: ING Tech Romania
Buget: €30 000
Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, La Firul Ierbii, OAR București, DGASPC S6, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Matematică și Informatică.
Echipă: Iris Popescu, Mihaela Şerban, Alexandru Cucu, Andreea Nechifor, Oana Totoreț, Mihai Leoveanu, Ștefan Ilioaica, Andreea Tănase, Denisa Fedorovici.