Logo Amais

Incepem atelierele #CMUSenseability Tech

Vino ghidat de baston, sa inveti sa folosesti eficient calculatorul!

Participarea este gratuita si se face pe baza de inscriere, completand acest formular: https://goo.gl/forms/xZ37TYtSnO6tvII52

La inceput a fost bastonul – un instrument care sa ajute nevazatorii sa se deplaseze, cercetand atunci, dar si acum, traseul pentru a depista obstacole. O viata independenta in era tehnologiei este insa sustinuta de solutii inovative ce transmit informatii care, in trecut, erau imposibil de redat.

Instrumente precum cititoarele de ecran cu sinteza vocala, aplicatii diverse, plug-ins pentru accesibilizare si dispozitivele smart revolutioneaza accesul la informatii. Tehnologia cu rol asistiv este in plin avant si a devenit un aliat de baza pentru integrarea sociala, odata ce ajungi sa-l cunosti.

In cazul persoanelor nevazatoare, sarcini aparent banale pentru persoanele tipice – cum ar fi organizarea folderelor, localizarea informatiei dorite intr-o pagina web sau trecerea rapida peste sectiunile irelevante, pot fi dificile si ingreunate de lipsa educatiei in acest domeniu.

La atelierele #CMUSenseability Tech aflam care sunt instrumentele si tehnicile asistive dezvoltate pentru utilizarea calculatorului si cum le folosim, ghidati de doi traineri care le folosesc cu success si au transformat necesitatea intr-o cariera in IT – Alexandru Cucu si Stefan Moisei. Atelierele sunt adresate persoanelor cu deficiente de vedere care vor sa eficientizeze utilizarea calculatorului pentru dezvoltarea personala si profesionala.

Utilizarea unui calculator conectat la internet deschide o lume de posibilitati si a devenit o componenta normala a vietii cotidiene, pe care nevazatorii o pot accesa cu aceleasi scopuri ca noi toti – sa fim la curent cu stirile si noutatile momentului, sa ne dezvoltam pasiunile, sa tinem legatura cu prietenii si sa cunoastem oameni noi, sa cautam o destinatie de vacanta, job-ul de vis sau concertul trupei preferate.

In cadrul atelierelor, gazduite de Universitatea Bucuresti – Facultatea de Matematica si Informatica, vom aprofunda utilizarea instrumentelor puse la dispozitie de Windows si de cititorul de ecran NVDA, pentru sarcini simple dar extrem de utile:

–       Salvarea de documente cu informatie si parcurgerea facila a acestora;

–       Citirea de text cu sinteza vocal utilizand limba si viteza dorita;

–       Utilizarea meniurilor de tip ribbon pentru organizarea folderelor si a fisierelor

–       Utilizarea aplicatiilor web.

Iar daca descoperi ca te pricepi si te pasioneaza cu adevarat tehnologia, ai sansa sa te specializezi in cadrul hub-ului de programare pe care care il avem in plan pentru anul acesta!

Trainerii sunt Alexandru si Stefan, doi tineri nevazatori specialisti in informatica si tehnologii asistive, ambii lucreaza in companii IT si sunt implicati activ in dezvoltarea de aplicatii si programe accesibilizate nevoilor persoanelor cu deficiente de vedere.

Integrarea sociala este la un click distanta, vino la ateliere sa te convingi!

Atelierele se tin pe 19 – 20 ianuarie si 26 – 27 ianuarie, la Universitatea Bucuresti – Facultatea de Matematica si Informatica. Nu uita sa completezi formularul de inscriere – https://goo.gl/forms/xZ37TYtSnO6tvII52

Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de ING Tech.

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...