Cel de-al doilea proiect din cadrul inițiativei generale Răspiua, propune o platforma de contact între copiii tipici și cei cu dizabilități, concretizată sub forma unui spațiu de joacă mobil și incluziv.
Așa a apărut PopUP Răspiua. Spațiul de joacă proiectat este mai abstract, stimulând imaginația copiilor prin forme geometrice de bază, texturi diverse și delimitări modulare. Stimularea percepției senzoriale ajută la dezvoltarea cogniției, abilităților motrice și a interacțiunii sociale. Tratarea pluri-senzorială ușurează interacțiunea dintre copiii cu diferite dizabilități/abilități. PopUP Răspiua este alcătuit din armuri și cazemate. Acestea sunt forme geometrice, modulare, interconectabile și multifuncționale, proiectate pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a genera scenarii ludice și de a se implica în mod direct în configurarea spațiului de joacă.
În cadrul proiectului am folosit o dubă personalizată cu care putem muta spațiul de joacă și crea spații de de tip PopUP aproape oriunde. Rezultatul a constat într-un spațiu de joacă flexibil și ușor de adaptat contextelor și două workshop-uri cu părinții copiilor cu dizabilități, dar și tipici.
Status: finalizat
Perioada: aprilie 2017 – iunie 2018
Finanțator: Urbaniada, ING Bank
Buget: €28 500
Echipă: Sabrina Ahmad, Iris
Popescu, Mihaela Șerban,
/ Rhizome;
Colaboratori: Ioana Enache,
Alexandra Anastasiu , Alexandru
Cucu, Vlad Stoica (WHP), Sorin
Chirica (Nod Makerspace, Sorina
Dumitru (Hubs), Simina Fillat;
Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabiliăți, Școala Specială pentru Deficienți de Vedere, București, Școala Specială nr.3, Școala Gimnazială Specială pentru Surzi nr. 1, La Firul Ierbii, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Teodora Sârbu – psiholog







