La inceput de vara am decis ca e timpul sa punem in practica abilitatile insusite la atelierele #CMUSenseability prin Proba de mobilitate! Am lansat provocarea in cadrul atelierului de urbanism – exploratorii au avut de urmat un trase folosind ce au invatat la ateliere pentru a ajunge la destinatie – Palatul Parlamentului.
https://www.facebook.com/CMUSenseability/videos/440838182988505/
In spatiul nostru de contact pentru nevazatori si tipici, am invatat impreuna despre ecolocatie, tehnologie, arhitectura si alte teme abordate incluziv, am facut mii de pasi prin oras ghidati de baston, in echipe si grupuri iar acum provocarea devine personala! Am dat startul La Firul Ierbii, de unde fiecare participant a plecat singur urmand un traseu prestabilit in care are de bifat puncte de control pentru a ajunge la destinatia finala – Palatul Parlamentului.
Obiectivul principal al CMU Senseability este imbunatatirea mobilitatii urbane pentru persoanele cu deficiente de vedere si cresterea gradului de independenta al acestora. Pe parcursul celor doua zile de atelier – sambata si duminica – am trecut de la notiuni teoretice si schimb de experiente privind mobilitatea urbana, la provocarea de a pune in practica cunostintele acumulate de-a lungul atelierelor, pentru a ajunge, in mod independent, la o destinatie prestabilita.
Ziua 1 sambata: notiuni introductive despre oras prin harti si machete tactile – evolutie, tipologii de trama stradala, scara a obiectelor, inclusiv macheta la scara 1:500 a Palatului Parlamentului.
Ziua 2 duminica: Proba de Mobilitate pornind de la spatiul LFI catre Palatul Parlamentului! Traseul propus include o calatorie cu metroul de la statia Tineretului la Izvor, apoi traseu prin parc pentru a ajunge la destinatie pentru un tur ghidat. Pe parcursul traseului, voluntarii CMUSenseability vor veghea din umbra participantii care dau proba de mobilitate.
Trainerii sunt Anca Stefanescu si Iulian Canov – absolventi ai facultatii de Urbanism din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti. Din pasiunea pentru viata orasului si a locuitorilor s-au implicat activ in initiative care sa duca la crestearea calitatii vietii locuitorilor si o dezvoltare durabila, armonioasa.
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si persoane tipice din diverse domenii precum educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.
Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de Fundatia Orange