#CMUSenseability a fost la Cluj pentru atelierul de sunet si ecolocatie!
Prima parte a atelierului a fost dedicata sunetului – ce este sunetul, cum este produs, dar si perceput.
Sunetul ne dezvaluie o relatie profunda cu mediul construit si declanseaza raspunsuri la nivel fiziologic, psihologic, cognitiv si comportamental. Prin sunet, putem percepe informatii despre o incapere, despre pozitia obiectelor, despre forme si texturi, totul printr-o serie de exercitii interactive care vor trezi dorinta de mobilitate si dezvoltare a modului in care ne folosim simturile.
Am experimentat proprietatile sunetului prin:
– FRECVENTE
– PROPAGARE si VITEZA
– REZONANTA
– REVERBERATIE
Dupa sunet am trecut la ecolocatie – definirea termenului si tipurile (pasiva si activa), cum se utilizeaza, punand accentul pe principiul sonarului.
Unii nevazatori lovesc solul cu bastonul pentru a produce sunetele, altii bat cu piciorul in pamant, iar altii produc un zgomot specific – ca un pocnet – folosind limba si cerul gurii. Urechea receptioneaza ecoul, iar creierul il analizeaza, rezultand un soi de “imagine auditiva” tridimensionala a ceea ce se afla in jur.
Trainers:
Dan Daraban, sunetist
Alexandru Cucu, programator, utilizator ecolocatie de 4 ani.
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si persoane tipice din diverse domenii precum educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.