Un nou experiment #CMUSenseability pentru nevazatori si persoane tipice!
In cadrul atelierului, simtul tactil a fost cel care a condus experienta. Lucrul cu pamantul presupune atentie fata de inteligenta mainilor, care este de multe ori surprinzatoare pentru ca se bazeaza mult pe intuitie, pe joc, pe libertatea gesturilor si a gandirii. Am explorat forma palmelor, a degetelor, presiunea pe material, diferite texturi ale unor materiale ceramice in diferite stadii ale lor, pentru a ne cunoaste ‘instrumentele’ de lucru.
Lipsa reperelor vizuale imbogateste mult relatia dintre creier si simtul tactil. Coordonarea este directa, in felul acesta explorarea este mult mai libera, iar imaginatia isi canalizeaza mai rapid resursele intr-o forma finala. Lutul este un tip de materie care permite aceasta tatonare pentru ca nu are nevoie de precizie pentru a lua nastere, frumusetea constand tocmai in curiozitatea modelarii, in bucuria jocului delicat cu o suprafata foarte receptiva la gesturile noastre.
Cum decurge experimentul #CMUSenseability:
– Ne apropiem de obiectele pe care le folosim zilnic prin perspectiva celui care le produce, miza fiind de a realiza un pahar sau un castronel pe care apoi sa il luam acasa si sa il folosim.
– Incepem o mica parte teoretica despre procesul de lucru si de ardere a lutului si regulile generale.
– Fiecare isi va incepe propria explorare, isi va conduce jocul dintre imaginatie, maini si materie. Ne vom juca cu texturi, forme, grosimi de material, sabloane sau forme organice, ne vom folosi de instrumente sau doar de mainile noastre, in functie de curiozitatea fiecaruia.
Trainer:
Roxana a studiat arhitectura si de doi ani jumatate are un mic studio de ceramica pe care il vede, momentan, ca un minunat prilej de a interactiona cu oamenii. In paralel continua si aventura cu arhitectura, fiind inscrisa la doctorat si asistent in cadrul UAUIM.
____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si persoane tipice din diverse domenii precum educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.
Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de Fundatia Orange.