Logo Amais

Atelier de arhitectura pe nevazute 

.. cand mainile vor sa vada si ochii sa atinga. (W. Goethe)

Descoperim arhitectura printr-o succesiune de senzatii – texturi, sunete, detalii ornamentale, esente olfactive..! Pornim, pe nevazute, in cautarea experientei complete care stimuleaza toate simturile, pentru a combate suprematia vizualului.

Am invitat persoane cu deficiente de vedere si persoane tipice – arhitecti, urbanisti, designeri si alti entuziasti, sa descoperim impreuna cum arhitectura poate sa separe sau sa uneasca, sa faciliteze sau sa izoleze.

Experimentul #CMUSenseability  a avut loc intr-o cladire emblematica – Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, pe care am parcurs-o intr-un tur polisenzorial, pentru a intelege dependenta dintre simturi si arhitectura, dar si importanta empatiei in proiectare – aspect definitoriu al designului incluziv.

Mediul construit inaccesibil este unul dintre motivele obiective pentru care apare fenomenul de auto-izolare in randul persoanelor cu dizabilitati din Romania iar arhitectura are un impact major asupra mobilitatii urbane, caracteristicile spatiului pot amplifica sau reduce abilitatile noastre in functie de dimensiunea senzoriala. Scopul atelierului este de a intelege importanta unui mediu construit incluziv si prietenos, pentru o comunitate diversa.


Cum decurge experimentul:

– ne intalnim in pasajul Universitatii si exploram harta tactila a zonei, in mare parte necunoscuta de catre nevazatori.

– pornim spre cladirea Universitatii Ion Mincu, ghidati de baston printre repere si obstacole urbane.

– ziua 1 aflam de ce a aparut arhitectura si impactul sau asupra comunitatii, descoperim istoria arhitecturii din Romania intr-o vizita tactila la muzeul si sala de expozitii UAUIM si aflam povestea cartierului Vatra Luminoasa.

– ziua 2 va prezentam machetele donate pentru atelier, parcurgem corpurile UAUIM ghidati de baston si, mai ales, de simturile care se activeza prin experiente directe cu spatiul si incheiem cu o discutie libera despre arhitectura, design incluziv si empatie si provocarile mobilitatii urbane in Bucuresti.

Traineri arhitecti: Sabrina Ahmad, Pietro DorissaIris PopescuMihaela Serban.

Albume foto:

Ziua 1 > https://www.facebook.com/pg/CMUSenseability/photos/?tab=album&album_id=389128441492813

Ziua 2 > https://www.facebook.com/pg/CMUSenseability/photos/?tab=album&album_id=389941874744803
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si persoane tipice din diverse domenii precum educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.

Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de Fundatia Orange.

Alte noutăți

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...

În imagine vedem o randare a falezei din Mahmudia. PErsoane diverse se plimbă pe faleză, inclusiv o persoană în scaun rulant

Amenajarea falezei din Mahmudia

Încă un exemplu de proiect în care colaborăm cu alți colegi arhitecți în proiectele lor. În acest caz este vorba de proiectul arhitecților de...