Logo Amais

OAR Național – Tururi pe nevăzute și Reprezentări în arhitectură

Mai mulți oameni la balconul uneia dintre casele explorate.

În cadrul Anuala de Arhitectură, organizată de Filiala București a OAR, am realizat primele tururi ghidate pe nevăzute și reprezentări de arhitectură din cadrul proiectului Senseability.

În cadrul acestora am urmărit să creăm o zonă de contact, un mediu de interacțiune și comunicare între persoanele tipice și cele cu deficiențe de vedere, prin crearea unei experiențe polisenzoriale în spațiul construit. Am propus un tur inovativ prin case-simbol din București, oferind participanților bastoane și ochelari opaci, care obturează vederea, invitându-i să descopere spațiul prin celelalte simțuri.

Alături de aceste tururi am realizat și o serie de machete de apartament, care au avut ca scop completarea evenimentelor bazate pe simțuri, prin raportarea la un model practic. Această parte a proiectului, reprezentări de arhitectură – spațiu minimal de locuit, are ca scop facilitarea înțelegerii unor noțiuni de arhitectură prin folosirea unor machete adaptabile, la scară, de dimensiunile unui apartament tipic, împreună cu un set de mobilier.

În urma implementării proiectului și construirii contextului de socializare și interacțiune între persoanele tipice și cele cu deficiențe de vedere, au avut loc exerciții de empatie, a crescut nivelul de conștientizare a populației tipice cu privire la nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere, iar participanții și-au dezvoltat simțurile non-vizuale și percepția spațială.

Evenimentele de explorare senzorială din prima ediție a acestui proiect s-au desfășurat în 3 locații: Casa Ion Mincu (sediul OAR Național), Casa Monteoru și Vila Rosetti.

Casa Ion Mincu

Primul eveniment Senseability a cuprins opt serii de activități-pereche: tur ghidat pe nevăzute și activitate de construit în Casa Ion Mincu.

Turul ghidat a început de afară, din curtea casei, şi a cuprins o serie de spaţii amplasate la parterul clădirii, scările care conduc spre pivniţă şi două încăperi de la demisol. Apoi, vizitatorii au ajuns în curtea casei şi au fost conduşi în clădire, într-o cameră la parter, unde au avut loc discuţii legate de experienţa parcursă de fiecare în parte.

Activitatea de construit a avut loc în demisolul clădirii şi a presupus amenajarea unui apartament la scara 1:10 cu ajutorul machetelor puse la dispoziţie de echipa de proiect. Participanții au lucrat în echipe de maxim 4 participanți.

Casa Monteoru

Cel de-al doilea eveniment Senseability a avut loc într-o clădire simbolică pentru oraș, Casa Monteoru. 

Turul ghidat a început de afară, din curtea casei, şi a cuprins o serie de spaţii amplasate la parterul clădirii. Apoi, vizitatorii au fost conduşi într-o cameră la parter, unde au avut loc discuţii legate de experienţa parcursă de fiecare în parte.

În cadrul exercițiului de construire a unor machete de locuit s-au utilizat unor modele de clădire 3D al unui apartament obișnuit, la scară. Activitatea de construit a avut loc într-o încăpere la parterul clădirii şi a presupus amenajarea unui apartament la scara 1:10 cu ajutorul machetelor puse la dispoziţie de echipa de proiect.

Vila Rosetti

Evenimentul de la Vila Rosetti a cuprins două serii de activități-pereche pe nevăzute, prin intermediul ochelarilor puşi la dispoziţie de echipa proiectului. 

Turul ghidat a început de afară, din curtea casei, şi a cuprins o serie de spaţii amplasate la parterul clădirii, scările care conduc spre etaj, o serie de spaţii amplasate la etaj, printre care şi un spaţiu exterior – balconul de deasupra intrării principale. Apoi, vizitatorii au fost conduşi într-o cameră la parter, unde au avut loc discuţii legate de experienţa parcursă de fiecare în parte. 

Activitatea de construit a avut loc într-o încăpere la parterul clădirii şi a presupus amenajarea unui apartament la scara 1:10 cu ajutorul machetelor puse la dispoziţie de echipa de proiect.

Status: Finalizat

Durată: 3-4 octombrie, 10-11 octombrie, 24-25 octombrie, 31-1 noiembrie 2015 

Finanțator: Ordinul Arhitecților din România, Filiala București

Buget: 900 euro (3 ediții a câte 300 euro)

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Filiala București; Anuala de Arhitectură; Nod Makerspace

Echipă: Iris Popescu, Mihaela Șerban, Sabrina Ahmad, Alexandra Anastasiu, Alexandru Cucu

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...