Școala Clubului de Mobilitate Urbană este locul în care persoanele cu dizabilități de vedere sunt ghidate spre dobândirea independenței. Necesitatea a derivat din realitatea socială din România: cei mai mulți nevăzători nu au unde să învețe practic cum să-și dezvolte abilitățile pentru a avea o viață pe cont propriu, independenți de familie sau prieteni.
Schimbarea pe care o aduce proiectul se vede direct în viețile participanților. Sunt mai încrezători, fac parte dintr-o comunitate unită ce reprezintă un suport continuu și fac pași vizibili către o viață independentă, precum ieșirea la piață cu bastonul alb pentru prima dată, folosirea transportului public în comun cu ajutorul aplicației Google maps.
O noutate a proiectului din acest an constă în crearea a două grupe distincte: de copii și adulți, pentru a răspunde nevoilor cât mai diverse specifice vârstei. În total, am adus împreună 32 de beneficiari cu dizabilități de vedere congenitale sau tardive.
STATUS: Finalizat
Durată: 01.09.2022 – 31.03.2023
Finanțator: Kaufland România, implementat de FDSC
Buget: 178,380 lei
Parteneri: La Firul Ierbii, Centrul pentru Resurse Juridice, Liceul Tehnologic special Regina Elisabeta, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației
Echipă: Antonia Groza, Ana Costache, Roxana Tanasachi, Lavinia Filat, Ruxandra Mateescu, Ștefan Ilioaica, Oana Totoreț, Mihai Leoveanu, Alexandru Cucu.
Proiectul constă în desfășurarea unor serii de ateliere pe teme precum: dezvoltare personală, mobilitate, utilizarea telefonului și a calculatorului, abilități de viață independentă cum ar fi gătitul și orientare vocațională și angajare.
Întrucât nevoile diferă în funcție de vârstă, am împărțit participanții în două grupe. Una de copii cu vârste între 11 și 16 ani și una de adulți. Fiecare grupă a trecut prin 10-12 ateliere în care, alături de traineri și voluntari, au învățat abilități de bază pentru o viață independentă.
32 de voluntari tipici și cu deficiențe de vedere implicați în susținerea participanților și organizarea atelierelor.
„25 de ani am mers numai la brațul cuiva. De când am absolvit cursul am trecut am trecut de obstacole emoționale și am putut merge de una singură.” A.M – participant grupa de adulți
„Am învățat cum să folosesc diverse aplicații pe telefon, cum să mă orientez cu bastonul pe stradă. Am putut să fac lucruri pe cont propriu într-un mediu sigur și am căpătat mai multă încredere. M-a ajutat foarte mult sentimentul acesta de comunitate, având în vedere că nu am mai luat contact cu comunitatea nevăzătorilor înainte.” – D.C – participant grupa adulți
„Am învățat să nu mai fiu atât de protectivă cu oamenii. Am învățat că ajută mult mai mult explicând anumite lucruri, nu făcându-le în locul lor.„ – O.S, voluntar