Imagine de la un playdate raspiua din Parcul Circului in care apar cazematele, copii care se joacă cu armuri și pe fundal este circul.

Spațiu de joacă mobil, incluziv

Cel de-al doilea proiect din cadrul initiațivei generale Răspiua, propune o platforma de contact între copiii tipici și cei cu dizabilități, concretizată sub forma unui spațiu de joacă mobil, incluziv.
Spațiul de joacă este format din armuri și cazemate, iar tot ansamblu este mobil datorită dubei personalizate Răspiua.
ARMURILE: Proiectate ca elemente purtabile, armurile îi fac pe cei mici să devină ei inșiși jucării. Odată intrați în rol, fiecare cu propria lui identitate imaginată, copiii pornesc la joc pe picior de egalitate. Armurile alterează percepția diferențelor și micșorează distanța fizică și psihică dintre coechipierii de joc.
CAZEMATELE: Cazematele sunt elemente recurente în istoria ludică, ascunzișuri ce delimitează lumea imaginației de realitatea adulților. Ele dau naștere unor alveole semi-protejate și acționează ca unelte de configurare a locului de joacă.

STATUS: Finalizat
Durată: aprilie 2017 – iunie 2018;

Finanțator: Urbaniada, ING Bank
Buget: 30000EUR
Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, Școala Specială pentru Deficienți de Vedere, București, Școala profesională Specială nr.3, Școala Gimnazială Specială pentru Surzi nr. 1, La Firul Ierbii, Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Teodora Sârbu – psiholog
Echipă: Iris Popescu, Mihaela Şerban, Sabrina Ahmad, Alexandra Anastasiu,
Alexandru Cucu, Ioana Enache;

Grupuri țintă

Ne adresăm tuturor tipurilor de copii, incluzându-i și pe cei cu diferite dizabilități, fie ele locomotorii, de vedere, de auz sau mentale.
Beneficiari direcți: 1700 pers. (copii cu dizabilități sau tipici, părinți, profesori de la școlile speciale)
Beneficiari indirecți: reach aprox. 8700 persoane

Demers

Spațiul de joacă proiectat este mai abstract, stimulând astfel imaginația copiilor prin
forme geometrice de bază, texturi diverse și delimitări modulare. Stimularea percepției senzoriale ajută la dezvoltarea cogniției, abilităților motrice și a interacțiunii sociale. Tratarea pluri-senzorială facilitează interacțiunea dintre copiii cu diferite dizabilități/abilități. PR este alcătuit din armuri și cazemate. Acestea sunt forme geometrice, modulare, interconectabile și multifuncționale, proiectate pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a genera scenarii ludice și de a se implica în mod direct în configurarea spațiului de joacă.

Rezultate

• o dubă personalizată cu care putem muta spațiul de joacă și crea spații de joacă de tip PopUP aproape oriunde;
• spațiu de joacă flexibil și ușor de adapt contextelor format din: 8 cazemate și 32 de armuri;
• 2 workshop-uri cu părinții copiilor cu dizabilități, dar și tipici;
• 8 playdates în spații publice cu copii cu dizabilități și tipici (locul de joacă va continua să se plimbe și după încheierea proiectului).

Voluntari implicați

• 5 persoane care au ajutat la realizarea elementelor de joacă, 10 pers. implicate în
workshop-ul cu părinții și 20 de pers. implicate în realizarea playdate-urilor PopUP RSP.

Galerie foto:

+
Scrie-ne pe Whatsapp!