Mai multe mâini care completează harta tactilă a Bucureștiului.

CMU 1.0

Prima generație CMU

Prima generație CMU a fost un proiect pilot și s-a concentrat pe dezvoltarea unor abilități de bază care să încurajeze participanții nevăzători să exploreze orașul iar pe cei tipici să-i descopere perspectiva nevăzută.

Cel mai eficient mod pentru a crea acest context de socializare a fost identificarea unui spațiu existent pe care să-l îmbunătățim treptat pe măsură ce primim feedback de la participanți și identificăm sursele de finanțare necesare. Spațiul care a devenit sediul de bază este centrul comunitar La Firul Ierbii, proiect pentru care AMAIS a oferit anterior servicii de consultanță și proiectare privind accesibilizarea.

STATUS: Finalizat

Durată: iunie 2017 – iulie 2018

Finanțator: Lumea prin culoare și sunet, Fundația Orange România

Buget: 30.000 EUR

Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, La Firul Ierbii, OAR București, DGASPC S6, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Teodora Sârbu (psiholog), Upgrade Association

Echipă: Iris Popescu, Mihaela Şerban, Sabrina Ahmad, Alexandra Anastasiu, Alexandru Cucu, Andreea Nechifor, Oana Totoreț

Grupuri țintă

  • Grupuri țintă: pers. cu deficiențe de vedere, arhitecți, psihologi, sociologi, administrația publică.
  • Beneficiari direcți: 278 pers. (tipice și cu deficiențe de vedere)
  • Beneficiari indirecți: reach aprox. 147 500

Demers

Atelierele lunare au avut subiecte diverse – la cele de mobilitate clasică, participanții au învățat cum să folosească corect bastonul pentru a se deplasa în siguranță și mobilitatea cu câinele ghid iar la cele de mobilitate alternativă s-au experimentat tehnici de ecolocație prin care se folosește sunetul la crearea unei imagini mentale a spațiului din jur. Alte ateliere organizate, ca parte din kit-ul unei vieți independente – dezvoltare personală, comunicare non-verbală, ceramică, masaj.

Pentru atelierele de urbanism și arhitectură, s-au realizat 10 hărți tactile ale Bucureștiului și machete iar participanții au asimilat noțiuni generale despre structura urbană și identitatea orașului. Tehnologia asistiva a fost explorată din perspectiva telefonului smart – o sursă valoroasă de informații, există hărți si aplicații diverse care ne ghidează în mediul urban și ne ajută să ajungem la destinație.

Rezultate

  • 10 hărți tactile cu care beneficiarii cu deficiențe de vedere s-au obișnuit să citească o astfel de hartă și să perceapă reducerea la scara; aceste hărți au facilitat înțelegerea dimensiunii Bucureștiului și a caracteristicilor țesutului urban.
  • 11 ateliere(arhitectură, tehnologie, dezv. pers., ceramică, etc.) pe diverse subiecte care au stârnit interesul parțicipanților de a susține propriile lor activități la CMU
  • o parte dintre participanți aveau nevoie să le oferim transport de acasă până la LFI. Până la finalul generatiei I au început să vină singuri cu transportul în comun, utilizând bastonul și telefonul mobil.
  • Promovarea proiectului în cadrul facultăților a atras voluntari care acum își fac lucrări de licență pe subiectul designului incluziv și integrării persoanelor cu dizabilități.
  • O dezbaterea publică care a condus la concluzia ca educația stă la baza problemelor cu care ne confruntăm atât de partea persoanelor cu dizabilități, cât și de partea tipicilor.
  • S-au format prietenii între persoanele tipice și cele cu deficiențe de vedere și au început să aibă activități și în afara CMU (mers la teatru, salon auto, muzeu, etc)
  • Implicarea beneficiarilor în administrarea CMU 2.0 (2018-2019).

Voluntari implicați

  • 67 de voluntari tipici și cu deficiențe de vedere implicați în organizarea atelierelor, ghidatul participanților, realizare machete, etc.

Galerie foto

+
Scrie-ne pe Whatsapp!