Participanții au format un șir indian din hidrobicilete în cadrul unui context de socializare din Parcul Cișmigiu.

CMU 2.0

Direcții noi la CMU

La CMU2.0 s-au aprofundat 2 direcții de maximă importanță pentru mobilitatea urbană și integrarea socială – tehnologia și arhitectura.

Privite incluziv, aduc beneficii ambelor părți:

 • facilitează accesul persoanelor nevăzătoare la o viață independentă 
 • dezvoltă empatia persoanelor tipice. 

STATUS: Finalizat

Durata: iulie 2018 – iunie 2019

Finanțator: ING Tech Romania

Buget: 30.000 EUR

Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, La Firul Ierbii, OAR București, DGASPC S6, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Matematică și Informatică.

Echipă: Iris Popescu, Mihaela Şerban, Alexandru Cucu, Andreea Nechifor, Oana Totoreț, Mihai Leoveanu, Ștefan Ilioaica, Andreea Tănase, Denisa Fedorovici.

Grupuri țintă

 • Grupuri țintă principale: pers. cu deficiențe de vedere, arhitecți, psihologi, sociologi, administrația publică
 • Beneficiari direcți: 128 persoane (tipice și cu deficiențe de vedere)
 • Beneficiari indirecți: reach aproximativ 43 160.

Demers

Tehnologiile asistive

Tehnologia cu rol asistiv este un aliat de bază pentru integrarea socială iar în cadrul CMU2.0 a apărut modulul CMUTech. Coordonatori au fost 3 dintre cei 5 nevăzători care profesează în România în domeniul IT.

S-a lansat hub-ul de programare pentru a susține dezvoltarea persoanelor cu deficiențe de vedere în domeniul tehnologiei, ajutându-i să-și dezvolte pasiunea și să aibă un punct de pornire dacă aleg să urmeze o facultate de specialitate, și, mai departe, să aibă un job în domeniu. O parte dintre ateliere au fost găzduite de Universitatea București – Facultatea de Matematică și Informatică iar restul ședințelor s-au ținut online.

Arhitectura și design incluziv

Mediul construit inaccesibil este unul dintre motivele obiective pentru care apare fenomenul de (auto)izolare în rândul persoanelor cu dizabilități din România. Direcția arhitecturii a avut ca scop educarea profesioniștilor de mâine, studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pe tema designului incluziv și importanța empatiei în proiectare. 

Studenții au format grupuri de lucru alături de persoane cu deficiențe de vedere și, fiecare echipă a dezvoltat o instalație menită să antreneze simțurile. Fiecare instalație poate să pregătească persoanele cu dizabilități pentru explorarea mediul construit, să devină mai conștiente de tactil, auditiv, simțuri și senzații care, de multe ori, nu sunt stimulate în ideea de viață independentă. 

Rezultate

Structura generației 2.0 a inclus:

 • 26 de ateliere lunare cu teme diverse: arhitectură, programare, tehnologie asistivă, gătit.
 • Ateliere de gătit: am lansat un nou context de socializare care a fost primit cu mare deschidere de ambele categorii de target.
 • 3 probe de Mobilitate: am testat abilitățile dar am și observat ce schimbări au apărut prin București prin cele 3 trasee propuse.
 • 16 activități extra(fun): seri de film accesibilizat, piese de teatru, vizite la muzee, Romaero, pationar, Muzeul Satului, etc. 
 • R&D: crearea de instrumentar educațional pentru CMU și îmbunătățirea modului în care este amenajat spațiul pentru ateliere.
 • organizarea unui eveniment de strângeri de fonduri pentru CMU –un show caritabil de stand-up la Club 99 cu 150 persoane.

Voluntari implicați

 • 15 voluntari tipici și cu deficiențe de vedere implicați în organizarea atelierelor, ghidatul participanților, realizare machete, etc.

Galerie foto

+
Scrie-ne pe Whatsapp!
Sari la conținut