La CMU2.0 s-au aprofundat 2 direcții de maximă importanță pentru mobilitatea urbană și integrarea socială – tehnologia și arhitectura.
Privite incluziv, aduc beneficii ambelor părți:
STATUS: Finalizat
Durata: iulie 2018 – iunie 2019
Finanțator: ING Tech Romania
Buget: 30.000 EUR
Parteneri: Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, La Firul Ierbii, OAR București, DGASPC S6, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Matematică și Informatică.
Echipă: Iris Popescu, Mihaela Şerban, Alexandru Cucu, Andreea Nechifor, Oana Totoreț, Mihai Leoveanu, Ștefan Ilioaica, Andreea Tănase, Denisa Fedorovici.
Tehnologiile asistive
Tehnologia cu rol asistiv este un aliat de bază pentru integrarea socială iar în cadrul CMU2.0 a apărut modulul CMUTech. Coordonatori au fost 3 dintre cei 5 nevăzători care profesează în România în domeniul IT.
S-a lansat hub-ul de programare pentru a susține dezvoltarea persoanelor cu deficiențe de vedere în domeniul tehnologiei, ajutându-i să-și dezvolte pasiunea și să aibă un punct de pornire dacă aleg să urmeze o facultate de specialitate, și, mai departe, să aibă un job în domeniu. O parte dintre ateliere au fost găzduite de Universitatea București – Facultatea de Matematică și Informatică iar restul ședințelor s-au ținut online.
Arhitectura și design incluziv
Mediul construit inaccesibil este unul dintre motivele obiective pentru care apare fenomenul de (auto)izolare în rândul persoanelor cu dizabilități din România. Direcția arhitecturii a avut ca scop educarea profesioniștilor de mâine, studenți ai Facultății de Arhitectură de Interior de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, pe tema designului incluziv și importanța empatiei în proiectare.
Studenții au format grupuri de lucru alături de persoane cu deficiențe de vedere și, fiecare echipă a dezvoltat o instalație menită să antreneze simțurile. Fiecare instalație poate să pregătească persoanele cu dizabilități pentru explorarea mediul construit, să devină mai conștiente de tactil, auditiv, simțuri și senzații care, de multe ori, nu sunt stimulate în ideea de viață independentă.
Structura generației 2.0 a inclus: