SeeYou — prima aplicație mobilă din România care conectează beneficiari (persoane cu dizabilități de vedere) cu ghizi care să-i însoțească la diverse activități — se extinde în al doilea oraș din țară, în Cluj-Napoca.
Partenerul nostru local — Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Cluj — va gestiona partea operațională, oferind suport atât persoanelor cu dizabilități de vedere, cât și ghizilor.
Evenimentul de lansare va avea loc vineri, 23 mai, ora 10:00, la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 1.
Verifică facilitățile de accesibilitate aici.
„Ne bucurăm să fim partenerii locali ai SeeYou în Cluj-Napoca, primul oraș în care aplicația se extinde după proiectul pilot din București. Cluj-Napoca e orașul cel mai accesibil pentru nevăzători din România, având marcaje adecvate la trecerile de pietoni, semafoare sonore, transportul public accesibilizat prin anunțuri vocale, însă își dorește să facă mai mult: să devină complet incluziv. Așadar, SeeYou este încă un pas în direcția pe care am pornit, căci doar împreună putem oferi persoanelor cu dizabilități de vedere independența de care au nevoie. Suntem aici să ajutăm atât beneficiarii, cât și ghizii să se familiarizeze cu aplicația și să creăm contexte sociale în care diversitatea aduce un plus de valoare tuturor celor implicați.” Florentin RĂDULESCU – Președintele Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj, partener local SeeYou.
Sub deviza „DEMERS ÎMPREUNĂ”, aplicația SeeYou își propune să facă orașele mai accesibile, astfel încât orice persoană cu dizabilități de vedere să devină mai mobilă și vizibilă, iar cei din jur să devină mai empatici față de persoanele cu dizabilități. SeeYou este o platformă de întâlnire pentru beneficiari și ghizi care doresc să contribuie la o schimbare în societate.
Aplicația permite lansarea de invitații, care descriu nevoile pe care le au atât beneficiarii, cât și ghizii și detalii precum data, ora și locul de întâlnire. Pe lângă activitățile stringente pe care persoanele trebuie să le facă, utilizatorii pot lansa invitații de însoțire la activități pe care își doresc să le facă, cum ar fi să meargă la o plimbare în parc sau la un concert împreună cu cineva. Atât ghizii, cât și beneficiarii își fac cont în aplicație, încărcând documentele solicitate. Odată ce au conturile active, aceștia pot lansa invitații descriind activitatea pe care doresc să o întreprindă. Utilizatorii sunt notificați pe e-mail și în aplicație despre invitații, pe care le pot accepta și ulterior pot stabili detaliile exacte.
Noutățile SeeYou App
Față de versiunea web, lansată în anul 2020, aplicația mobilă SeeYou vine cu o serie de noutăți. SeeYou App permite acum nu doar beneficiarilor, ci și ghizilor să lanseze invitații de însoțire. Ghidul poate descoperi astfel o perspectivă diferită, iar beneficiarul poate avea deschidere la mai multe activități. De asemenea, la cererea comunității, echipa a implementat o opțiune prin care beneficiarul poate solicita să meargă cu persoane de același gen, pentru a veni în întâmpinarea unor nevoi mai personale, cum ar fi consilierea la cumpărături de haine. De asemenea, aplicația este disponibilă și în limba engleză, făcând-o astfel accesibilă persoanelor străine care călătoresc în România. Recent, au fost lansate invitații de însoțire la secția de vot, la alegerile prezidențiale.
„Aplicația a apărut ca un răspuns la realitatea orașelor inaccesibile. Am vrut să oferim, prin tehnologie, o soluție temporară care să susțină persoanele nevăzătoare să se orienteze și să relaționeze mai ușor, până când vom reuși să transformăm și spațiul public. Vrem să schimbăm comportamentul beneficiarului care să ajungă să exploreze spații noi și să participe la evenimente, inclusiv culturale, pe care altădată, poate, le evita. Interacțiunea dintre persoanele fără dizabilități și cele cu dizabilități este o parte indispensabilă pentru a crea o comunitate incluzivă. Când cunoști un om și te apropii de el, începe să-ți pese mai mult și de nevoile și de problemele cu care se confruntă. Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa mai mult la viața orașului.”, a transmis Iris POPESCU, arhitectă și Președinte AMAIS.
Aplicația SeeYou este proiect dezvoltat de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu sprijinul Fundației Orange România, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR), filiala Cluj-Napoca.