Logo Amais

Vă dorim un 2024 AMAISing, divers și incluziv

Felicitare făcută ca un pulover roșu de lână pe care scrie: Vă dorim un 2024 AMAISing, divers și incluziv.

Ne uităm cu bucurie la toate rotițele pe care le-am învârtit în 2023, la proiectele reușite și lecțiile învățate. Dar mai ales, vă mulțumim că ne-ați fost alături și ne-ați susținut să devenim o comunitate AMAISing în lupta pentru o societate echitabilă.

Sperăm ca 2024 să vină la pachet cu mai multă pasiune, energie și curaj – astea am auzit noi că ar fi ingredientele secrete care transformă toate visurile și planurile mari în realitate 😀

Iată cum am dus misiunea AMAIS mai departe în 2023. 

Pentru că nu putem vorbi despre incluziune fără educație, o parte din demersul nostru este să oferim soluții complementare sistemului actual de învățământ universitar sau special și să contribuim la formarea bazelor teoretice despre accesibilitate și incluziune în România. Printre proiecte se numără:

 

Clubul CMU

Am încheiat CMU 6 care a însemnat 58 de evenimente și ateliere organizate pentru peste 450 de persoane cu și fără dizabilități, copii și adulți, care au socializat, empatizat și lucrat împreună într-un spațiu accesibil, prietenos și sigur.

Clubul de Mobilitate Urbană și-a schimbat denumirea în Clubul CMU și continuă să fie un loc de joacă al comunității și unul din puținele spații fizice și sociale din București care depășește barierele sociale și de mediu aducând împreună persoane din diverse categorii sociale și profesionale.

Am organizat prima petrecere incluzivă cu peste 150 de participanți care a marcat atât lansarea Clubului CMU, cât și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Ne-ar plăcea să vă vedem pe toți pe ringul de dans data viitoare și să creăm o tradiție a petrecerilor și activitǎților incluzive la Clubul CMU pentru care avem nevoie de susținere și parteneri: https://amais.ro/doneaza/ 

Colaj cu 3 imagini de la dicoteca incluzivă, concertul de Crăciun și un atelier CMU

Școala CMU

Am încheiat a treia generație a Școlii CMU: 21 de persoane cu deficiențe de vedere au participat la 26 de ateliere prin care au făcut pași vizibili către o viață autonomă și independentă. Participanții au format un grup de suport reciproc, iar atelierele noastre au inspirat și alte organizații din alte orașe să pornească demersuri similare. 

Am început a patra generație cu susținerea Societe Generale Global Solution Centre România: 42 de persoane cu deficiențe de vedere, 20 de angajați Societe Generale GSC, 10 părinți ai persoanelor cu deficiențe de vedere și 20 de voluntari vor trece prin 60 de ateliere și activități.

Am dublat numărul activităților și am introdus activități noi: printre acestea 24 de sesiuni individuale 1-1 prin care participanții au ocazia să învețe în ritmul lor abilități de mobilitate și tehnologie, colaborări cu alte instituții, ateliere dedicate voluntarilor și părinților și o excursie la final de an cu grupa de adulți. Iată doar un exemplu de tehnici învățate la Școala CMU: https://amais.ro/2023/12/18/traversarea-pe-nevazute-in-bucuresti/ 

Imagine de la unul dintre cursurile Școlii CMU. Mai multe persoane nevăzătoare merg în șir indian folosind bastoanele albe

Cursurile de programare pentru nevăzători

Cu susținerea Google România, ne pregătim să finalizăm a 5-a generație a cursului de programare la care ni s-au alăturat anul acesta cursanți nevăzători, cât și primul cursant cu dizabilități motorii. Stay tuned! Începem o nouă sesiune de recrutare în februarie-martie. 

Cursurile de tehnologie pentru nevăzători
Cu susținerea Fundației Orange, 12 persoane nevăzătoare au învățat, alături de trainerii AMAIS, cum să folosească calculatorul și programele din suita Office pentru a deveni independenți în viața personală și profesională. 

Lansarea ghidului de design incluziv

Am lansat primul ghid de design incluziv din România în cadrul Anualei de Arhitectură 2023. Cartea se numește „Design incluziv: exerciții de empatie în proiectare” și a fost tipărită prin Timbrul de arhitectură, finanțare susținută de Ordinul Arhitecților din România. Pentru mai multe informații puteți accesa: www.include.amais.ro 

Anuala de Arhitectura

Am fost curatori la Anuala de Arhitectură 2023 organizată de OAR București, cu tema București Incluziv. Am dezvoltat mai departe instalația The UNINVITED ca parte a Anualei. Aceasta a inclus 6 perspective diferite asupra orașului București și rolul arhitecților în rezolvarea situațiilor de excludere.

Colaj cu 3 imagini, prima cu instalația SeeYou de la Gala Anualei de Arhitectură 2023, a doua cu Iris și Mihaela pe scenă la Anuală și ultima cu Iris care ține ghidul de design incluziv și zâmbește către cameră.

Help Autism – prima tabără incluzivă: La invitația OAR București am redactat în 2022 tema primului concurs de arhitectură local care a abordat incluziunea ca principiu de bază. Felicitări echipei câștigătoare și ne bucurăm că subiectul ajunge în sfârșit să fie discutat în mediul arhitecturii.

The Inclusive Table: Am continuat proiectul cu McCann și Mastercard Slovenia și am făcut informațiile despre producția instalației accesibile, pentru a putea fi replicată.

Aplicația SeeYou: Proiectul a câștigat finanțarea „Lumea prin culoare și sunet”, ediția 2023. Cu susținerea Fundației Orange vom implementa o variantă de mobil a aplicației deja existente pe care ne propunem să o extindem și la Cluj.

Swimathon: Am participat pentru prima oară la Swimathon București 2023 organizat de Fundația Comunitară București și am reușit să strângem 20500 lei pentru încă 24 de sesiuni individuale de mobilitate și tehnologie cu 12 persoane nevăzătoare.

Am oferit 35 de ore gratuite de consultanță (accesibilitate și incluziune pe arhitectură, tech sau evenimente incluzive) instituțiilor publice, private sau celor care ne-au contact. 

Am fost invitați ca speakeri la 16 conferințe și evenimente publice precum: Romanian Accessibility Awareness Day, Festival of Architecture Schools of Tomorrow, Bucharest Disability Summit, Inclusion & Diversity Forum, YACademy – Architecture for Inclusion, 20 Architectural Experiences și multe altele. 

Vizualul petrecerii pare croșetat pe un Pulover. Citim numele evenimentului Pulovăr și djii: TCFC, Personne, Phil Cocks și Meelouna

Am încheiat anul cu o petrecere de fundraising organizată de prietenii de la The Selfless Selfish. Anul acesta, fondurile strânse din vânzarea biletelor au mers către AMAIS și ne susțin să organizăm o tabără de vară pentru un grup de tineri cu diverse dizabilități. 

 

Mulțumim că ne ești alături și ne vedem cu aceeași energie și în 2024.

Being inclusive is AMAISing!

Echipa AMAIS

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...