Privește mai de aproape țara în care trăim. Nu nu, și mai de aproape. Atât de aproape încât dincolo de proiecții, prejudecăți și stereotipuri poți observa oamenii așa cum sunt. În toată diversitatea lor. Oameni în vârstă care devin din ce în ce mai invizibili pe străzile orașului, mame, oameni din diverse categorii sociale, cu dizabilități, din spectrul LGBTQ+, de etnie romă. Sunt încurajați zilnic să „fie cine sunt“, să își găsească vocea în comunitate, sunt invitați să participe, însă de multe ori, prin felul în care proiectăm spațiul, este clar că societatea nu le-a rezervat un loc la masa dezbaterilor despre calitatea mediului construit.
Codul nescris al excluderii vine chiar din felul în care construim lumea din jurul nostru. Fără o abordare incluzivă în arhitectură și design, limităm participarea și contribuția unui spectru atât de larg și divers de oameni.
Primul ghid de design incluziv din România a pornit de la poveștile celor mai puțini vizibili, ale celor „nepoftiți”, „imprevizibili”, „diferiți de normă”, pentru care mediul construit poate deveni zilnic un șir de uși închise sau o cursă plină de obstacole.
Ghidul nu oferă soluții de accesibilizare, materiale sau dimensiuni, ci este un manifest colectiv care să ne reamintească tuturor de responsabilitatea pe care o purtăm față de comunitate. Este o invitație la dialog și o reiterare a importanței pe care o are designul incluziv pe termen lung pentru oameni cât mai diverși. Pentru mine, pentru tine și pentru societate în general. Este un îndemn la schimbare, empatie și creativitate.
De ce? Pentru că indiferent din ce categorie crezi că faci parte acum, nevoile și abilitățile tale se vor schimba în timp. Poți fi oricând „nepoftit-a/ul” de la masa dezbaterilor. Subiectul te include și pe tine.
Cartea a fost tipărită prin Timbrul de arhitectură, finanțare susținută de OAR Național.
O găsești în librării sau pe include.amais.ro.