Alexandra Matei este designer de produs. În 2018 a creat tacâmurile flexibile ACT pentru persoanele cu mobilitate redusă. Ideea i-a venit în timp ce-și punea părul pe bigudiuri. Proiectul tacâmurilor a fost inițial o temă pentru facultate pe care a transformat-o în lucrarea de diplomă de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
Acum, Alexandra este în ultimul an de doctorat și teza este o continuare a modului în care arhitectura și designul de produs sunt integrate în viața oamenilor cu dizabilități motorii și nu numai.
Tacâmurile ACT sunt brevetate în 24 de tari europene, inclusiv în România, și au primit de-a lungul timpului premii naționale și internaționale. Au la bază principiul designului incluziv, căci dezvoltarea lor a fost constant modificată în funcție de cum interacționează oamenii cu ele. Un tacâm costă 35 lei, un set 120 lei, și comanda este livrată în maximum o săptămână. Sunt folosite de zeci de persoane cu mobilitate redusă și copii care vor să se distreze în timp ce mănâncă.
Bigudiuri, schițe și design incluziv
Ce sunt tacâmurile ACT și când le-ai creat?
Prin 2018. Inițial a fost un proiect de atelier de la facultate, a trebuit să găsim o soluție pentru persoanele cu diferite probleme de mobilitate și să creăm niște elemente de servit masa. A fost o perioadă complicată, nu-mi venea nici o idee care să mă mulțumească. Făceam schițe și nimic nu-mi convenea. Într-o seară, când mă dădusem bătută, luasem pauză de la schițe și îmi puneam bigudiuri. În acel moment mi-a venit ideea, principiul mânerului ACT este inspirat de un bigudiu.
Când am început să lucrez la concept, mi-am dat seama că ar trebui să intru în contact cu oamenii și să-i înțeleg. Eu însămi mi-am imobilizat articulațiile cu scotch ca să văd cât de greu e să flexez fiecare articulație în timp ce folosesc tacâmuri, dar dureri nu aveam, deci nu puteam să înțeleg pe deplin ce simțeau oamenii bolnavi.
Când am început să fac studiul produsului nu cunoșteam pe nimeni cu artrită și am scris asociației APAA (Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune). Rozalina, directoare asociației, mi-a răspuns și a doua zi m-am dus la asociație. M-a pus să aștept într-o sală, că era în ceva ședință, unde mai era o femeie, am făcut cunoștință, dar apoi niciuna nu mai zicea nimic. La un moment dat doamna spune: „cred că pentru mine ai venit.” A scos mâinile pe masă, i-am văzut deformările și m-am simțit destul de prost. Mi-am dat seama că ea era pacientul cu care urma să vorbesc. Era Doina, cu care am colaborat în dezvoltarea produsului și cu care acum sunt prietenă.
De ce te-ai simțit prost?
Nu mai văzusem live niște deformări atât de mari. Doina are artrită de 30 de ani, cred. Deformările sunt extrem de vizibile, unele degete i s-au și scurtat. M-am simțit prost în sensul că deformările erau singurul lucru prin care am ajuns să o cunosc. M-am simțit inconfortabil.
De ce tacâmurile ACT și nu altceva?
O mare problemă cu care se confruntă pacienții cu mobilitate redusă sunt tacâmurile. Doina nu putea să folosească tacâmurile obișnuite când am cunoscut-o. Fiind metalice sunt destul de rigide. Cu cât tacâmul e mai greu, cu atât se pune o presiune mai mare pe articulații și apar durerile.
Cea mai mare problemă e la cuțit. Când îl folosești, pui presiune ca să tai diferite alimente. Doina îmi povestea că la restaurant, când se ducea, își lua tacâmurile de acasă, unele de camping de la IKEA pentru copii, din plastic. Și dacă avea nevoie să taie ceva, ruga pe cineva. E destul de neplăcut, depinzi de cineva și ești privit ciudat de cei din jur.
Tacâmuri flexibile, adaptabile nevoilor fiecărui pacient
A depinde de cineva e o piedică în calea independenței cu care ne confruntăm la orice dizabilitate, în general.
Exact. Am încercat să creez niște tacâmuri care să se adapteze. A fost dificil deoarece, inițial, am pornit studiul de la artrită. Dar artrita nu seamănă de la un pacient la altul, deformările sunt diferite, durerile sunt diferite. De asta am vrut să fac un tacâm care să fie adaptabil nevoilor fiecărui pacient și care să evolueze odată cu el. Boala avansează, nevoile se schimbă și un mâner flexibil le permite pacienților să folosească tacâmurile pe o perioadă lungă.
Tacâmurile au mâner flexibil?
Da. Se poate mula pe mână. Mânerul, manșonul adică, este inspirat din bigudiuri, cum îți povesteam. Are o structură interioară metalică din sârmă și este prinsă la un capăt și celălalt de niște căpăcele care țin structura fixă, așa poți să modelezi tacâmul. ACT este brevetat la nivel european, în 24 de tari, inclusiv în România, și a fost premiat la nivel național și internațional.
Cine ți le produce?
Le produc singură și le vând ca produse handmade. Ca să intru pe piață și să le vând sub formă de tacâmuri ar trebui să am anumite certificări care necesită măcar o semiautomatizare a producției și o investiție financiară destul de mare. În principiu, majoritatea cumpărătorilor au aflat de tacâmuri de la asociațiile de pacienți, am participat la multe evenimente când au avut ocazia să le și testeze. O altă provocare cu care m-am confruntat a fost să realizez că oamenii sunt destul de sceptici, fiindcă sunt sătui ca cineva să le vândă produse miraculoase.
Care e cel mai fain feedback primit de la un utilizator?
Cel de la o persoană care era foarte sceptică inițial. Am donat unor asociații niște tacâmuri ca persoanele să le testeze și cineva a refuzat cadoul. Dar le-a testat la un eveniment și a fost surprinsă de felul în care se mulau pe mână. Cred că acestea sunt cele mai bune feedback-uri, când ești refuzat și odată ce-l încearcă își schimbă părerea.
Un alt feedback fain a fost de la un copil fără dizabilități. I s-au părut extrem de amuzante și zicea că cu astfel de tacâmuri ar mânca fără probleme și n-ar mai face nazuri. (râde)
Transformarea actului de a mânca dintr-o necesitate, într-o plăcere
Ce schimbare ai vrut să produci când ai gândit produsul, dincolo de a schimba modul în care mănâncă oamenii?
Pe lângă funcționalitate mi-am dorit ca persoanele cu probleme de mobilitate să se integreze în societate și când participă la mese cu apropiații, sau se duc la restaurant, să nu le mai fie teamă gândindu-se că nu vor putea să folosească tacâmuri, sau că va trebui să ceară ajutor. Petrecem mult timp din viață mâncând. Am vrut să transform actul de a mânca dintr-o necesitate, într-o plăcere.
Pe Linkedin ai scris că: „ACT helps people with hand mobility problems by regaining independence and by bringing back the joy of eating and sharing meals.” Sharing meals are o profunzime în spate. Ce înseamnă pentru tine bucuria de a mânca?
Cred că mâncatul devine o corvoadă dacă ai probleme de mobilitate și simți dureri, sau dacă scapi mâncare, sau nu poți să te hrănești cum ar trebui. Toate te fac să te simți neputincios.
Cred că bucuria de a mânca vine cu absența barierelor. Efectiv te bucuri de masă în adevăratul sens al cuvântului. Bucuria înseamnă satisfacerea unei nevoi primare transformată într-o acțiune ce-ți face plăcere.
Din ce știi, Doina s-a dus la restaurant cu tacâmurile tale?
Le folosește în casă, dar la restaurant nu știu dacă le-a dus. Știu că a fost la un moment dat într-o vizită și le-a luat cu ea.
Artrită, scleroză multiplă, Parkinson, AVC, terapie intensivă
Pe lângă persoanele cu artrită, au folosit ACT și persoane cu alte afecțiuni?
Da. Inițial am pornit cu gândul de a ajuta persoanele cu artrită, dar interacționând mi-am dat seama că e foarte bun și pentru persoanele cu scleroză multiplă. De curând, am dat niște tacâmuri unui băiețel care suferise un AVC (tr: accident vascular cerebral), avea semipareză și nu-și folosea bine mâinile. Poate fi folosit și în cazul Parkinsonului, tacâmul se mulează pe mână te ajută să nu mai scapi mâncare din mână. Cred că ar fi foarte utile și persoanelor de la terapie intensivă sau celor care au suferit fracturi și sunt în perioada de recuperare.
Cât costă un set?
Un tacâm e 35 lei. Ca variante disponibile ar fi lingură, furculiță și cuțit. Mai am și variantă de spork – combinația între lingură și furculiță, mi s-a părut utilă persoanelor cu diferite afecțiuni, fiindcă mâncarea stă mai bine în tacâm. Și mai e lingurița care e 30 lei.
Deci ai 5 produse.
Da, ele pot fi cumpărate individual, sau la set de 2, 3 sau 4 produse. Un set de 4 tacâmuri este 120 lei. Varianta actuală a tacâmului, având manșonul dintr-un burete cu o membrană de silicon rezistă mult timp dacă este spălat manual. Teoretic rezistă și la mașina de spălat vase, dar se scurtează un pic durata de viață. Următorul pas pe care vreau să-l fac e să înlocuiesc manșonul cu unul de silicon ca durata produsului să fie mai mare.
Dacă aș comanda azi un set de tacâmuri în cât timp ar ajunge comanda?
De obicei, am o serie de tacâmuri asamblate și livrarea se face într-o zi, două. Dacă cineva vrea o anumită culoare de manșon și nu le am asamblate, durează maxim o săptămână.
Unde te găsesc persoanele care vor tacâmurile ACT?
Pe pagina de Facebook Alexandra Matei, pe pagina ACT – tacâmuri flexibile și pe adresa de email mateialexag@gmail.com.
Sursă foto: Alexandra Matei
Interviul a fost editat pentru acuratețe.