Accesibilizarea potecii biodiversității urbane din
Parcul Natural Văcărești
Vrem să facem natura din Parcul Natural Văcărești, poteca Biodiversității, accesibilă și persoanelor cu deficiențe de văz și auz. În teorie, ne spunem că toți ne putem bucura de ea, indiferent de abilități. Dar în practică, lucrurile stau diferit.
În octombrie 2020 am început procesul prin care vom reuși acest lucru. După mai bine de șase luni de muncă, analiza Potecii biodiversității urbane ce cuprinde și posibilele soluții incluzive identificate de echipa AMAIS este gata și poate fi utilizată în proiectele de dezvoltare ale Parcului Natural Văcărești.
Descarcă ghidul în format PDF de mai jos. E bine să știi că este accesibilizat și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Pașii către soluții
Accesibilizarea și proiectarea incluzivă creează incluziune socială și fac ca persoanele cu dizabilități să se bucure de spațiul din jurul nostru. Procesul de accesibilizare înseamnă adaptarea mediului construit și digital la nevoile cât mai multor tipologii de persoane, indiferent de abilități.
Am început cu analiza nivelului de accesibilitate al spațiului public, adică: cum ajunge un nevăzător, sau o persoană cu deficiențe de auz, de la cea mai apropiată stație de metrou în Parcul Natural Văcărești? Cum identifică accesul în parc, cum se orientează odată ce ajunge acolo?
Apoi am analizat site-ul și aplicația celor de la APNV (Asociația Parcul Natural Văcărești) pentru a vedea cât de ușor sunt de navigat. Deoarece în procesul de analiză a mediului digital a apărut întrebarea: Ce aplicații se pot folosi pentru a ajunge în parc și cât de precise sunt? Sunt doar o parte dintre întrebările din cea mai importantă etapă – cea de analiză.
Echipă incluzivă de lucru – analiză cu persoane tipice și cu deficiențe de văz și auz
Noi ne ghidăm după un principiu clar – pentru a găsi cele mai bune soluții de accesibilizare și proiectare incluzivă este esențial să-i implicăm pe beneficiarii direcți: persoane cu deficiențe de văz și auz. Astfel că, echipa implicată în crearea analizei este formată din specialiști din diferite domenii (arhitectură, programare, peisagistică) și persoane cu deficiențe de văz și auz care ne-au ajutat să le înțelegem nevoile.
Am făcut mai multe trasee cu persoane cu dizabilități pentru a identifica concret obstacolele întâmpinate de ei atât în drumul spre parc, de la stația de metrou Timpuri Noi, cât și în interiorul parcului, dar și avantajele existente. De asemenea, am testat cu ei aplicațiile și site-ul asociației
Iată doar o parte dintre concluziile lor:
- Drumul de la metrou la parc nu este accesibil persoanelor în scaun rulant din cauza intersecțiilor cu diferențe de nivel pietonal/ carosabil.
- Mașinile parcate pe trotuar și pe trecerea de pietoni sunt un real obstacol pentru persoanele cu dizabilități.
- Accesul principal în parc are nevoie de o marcare vizuală și tactilă clară și de o amenajarea incluzivă.
- În parc sunt necesare mai multe marcaje de direcționare și informare.
- Punctele din aplicație sunt greu de citit cu cititorul de ecran și nu oferă informații despre localizarea în parc.
Metodele folosite și rezultatele
După procesul de analiză și traseele realizate spre și în parc, am realizat un chestionar pe care l-am distribuit pe rețelele sociale. Am vrut să aflăm inclusiv care sunt nevoile și așteptările oamenilor care vizitează parcul, dar și ale mamelor care merg deseori în parcuri cu copiii lor, de exemplu. Să avem o imagine de ansamblu asupra dorințelor și nevoilor cetățenilor. De asemenea, să aflăm și motivele pentru care unele persoane nu au vizitat parcul până acum.
Analiza este doar începutul unui proces complex și pe termen lung – accesibilizarea potecii Biodiversității și a parcului, în general. Accesibilizarea mediului construit, natural și digital, pentru persoanele cu dizabilități înseamnă oferirea de șanse egale și îmbunătățirea calității vieții din comunitățile noastre.
Concluzii
Ne dorim ca analiza și soluții posibile în bugetul și condițiile actuale să apropie persoanele cu deficiențe de vedere și auz de natura din parcul Văcărești și să faciliteze terminarea acestui proces. De asemenea, am ales să facem publică analiza din dorința de a împărți bune practici și cu alți arhitecți sau peisagiști.
Echipa implicată:
Cercetare și redactare – analiză accesibilitate spațiu și tehnologie:
Dr. arh. Iris Popescu (AMAIS)
Arh. Mihaela Șerban (AMAIS)
Programator Alexandru Cucu (AMAIS)
Consultanță/colaboratori
Creare chestionar și analiză date – Antoaneta Barbu și Alina Ionescu (AMAIS)
Peisagistică – peisagist Diana Culescu
Deficiențe de vedere – Alexandru Cucu (AMAIS)
Deficiențe de auz – Elisabeta Paraschiv, Bogdan Anicescu (ANSR)
Deficiențe de vedere și de auz – Ștefan Ilioaica (AMAIS)
Proiectul „Natura urbană forme și sunete” este implementat de Asociația Parcul Natural Văcărești și este finanțat de Fundația Orange prin programul #LumeaprinCuloareșiSunet, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.