Dispozitive inteligente utile pentru nevăzători

Imagine cu o persoană care operează o aplicație pe telefon.

Dispozitive inteligente utile pentru nevăzători

 

Astăzi, dispozitivele inteligente fac parte din viața noastră cotidiană. În funcție de cum sunt folosite, ele pot fi o unealtă în dobândirea independenței nevăzătorilor și accesibilizarea mediului din jur, fie pentru un plus de confort.

În timpul discuțiilor online organizate de Clubul de Mobilitate Urbană, am ajuns la concluzia că tehnologia e un instrument esențial pentru integrarea în societate a nevăzătorilor. Partea bună e că pe piață apar tot mai multe instrumente și dispozitive care să le facă viața ușoară. Așadar iată doar câteva exemple de dispozitive accesibile ce sunt folosite cu ușurință de prietenii noștri din comunitate:

  • Televizoarele Sony Bravia: varianta cu Android, are cititor de ecran în limba romana, și cele de la Samsung apărute după 2017 și care au cititor de ecran în limba engleză.
  • Cântar Alexa: se poate conecta la telefon cu Bluetooth, prin intermediul aplicației AiFresh. Măsoară caloriile, cantitatea de proteine, grăsimile, carbohidrații, fibrele dietetice sau sodiul din produsul pe care îl cântăriți. Informațiile sunt afișate pe telefon sau dispozitivul tău inteligent.
  • Cuptor cu microunde de la AMAZON: poate fi utilizat prin Alexa. Include peste 30 de comenzi vocale prestabilite. Când cuptorul este preîncălzit sau mâncarea este gata vei fi anunțat de Alexa, atunci poți scana etichetele produselor cu ajutorul aplicației, iar cuptorul își va stabili singur setările pentru a găti produsul.
  • Boxe  ALEXA (Echo dot este cea mai ieftină), boxe Google home (home mini/Nest mini, variantele sub 200 lei) și boxe Apple HomePod.
  • Aspirator  XIAOMI: cu aplicația my home îi poți da drumul de la distanță, iar dacă robotul s-a blocat vei primi o notificare. Îți trimite notificări când termină de făcut curățenie, sau dacă s-a încărcat, ori îi poți modifica puterea de aspirare. În plus, poți selecta zona din cameră în care să facă curat.
  • Cântar corporal XIAOMI – se conectează prin aplicația Mi Fit la telefon. În plus față de greutatea corporală, oferă statistici de compoziție corporală exacte.
  • Centrală de apartament de la ARISTON cu Wireless: aplicație accesibilă, se conectează la centrală nu la termostat, poți modifica temperatura din casă, poți să o oprești/pornești din aplicație, poți vedea consumul în orice zi, poți afla temperatura de afară, poți schimba temperatura apei de la robinet și poți selecta moduri diferite (ex: de vacanță – când să pornească).
  • Termostat honeywell home T6R: ai o aplicație cu ajutorul căreia poți să identifici temperatura din cameră și îți permite să iți creezi programe. De exemplu poți seta ora la care să pornească centrala, poți să oprești/pornești apa caldă, să inviți membrii din familie alături de care să partajezi aplicația. Singura dificultate întâlnită de persoanele nevăzătoare este că trebuie să scrii un cod Pin de pe termostat când îl conectezi prima dată la Bluetooth.
  • Mop Robot Irobot Braava: un robot mop și mătură potrivit pentru încăperi multiple care poate fi programat să curețe prin aplicația iRobot HOME disponibilă pe smartphone.
  • Mașini de spălat Lg și mașini de spălat Candy: se pot conecta la WIFi, pot fi controlate de pe telefon prin operarea de de la distanță a spălării rufelor și descărcarea unor de programe de spălat.
  • Plitele electrice care funcționează prin Bluetooth, cum ar fi plita electrică Cata.
  • Brățara SUNU – detector de obstacole cu ultrasunete, te avertizează prin vibrații de obstacolele aflate mai sus de nivelul încheieturii mâinii. Se poate conecta prin Bluetooth la smartphone pentru mai multe beneficii: modificarea distanței pentru detectarea obstacolelor, anunțarea orei prin vibrații, opțiunea de busolă (îndrepți ceasul într-o direcție și telefonul spune punctul cardinal), conectarea printr-un gest al mâinii la Google Maps etc.
  • Baston WeWalk cu ultrasunete și control tactil pe maner pentru locație și rută de navigare.

 

Clubul CMU este o inițiativă AMAis și se aliniază cu viziunea noastră – fiecare are responsabilitatea de a crea o societate incluzivă. Schimb de abilități cu susținerea Societe Generale Global Solution Centre Romania.

Alte noutăți

adolescente care țin strâns de o funie și trag către ele. în altă poză,de partea cealaltă a funiei trag băieții.

Să fie bucurie la ATDPU! (II)

Interviu în două părți cu Elena Constantin, de la Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman Citește prima parte a articolului, despre activitățile asociației aici:...

adolescenți și copii băieți trag de o funie. este completarea pozei cu fetele care trag de funie. e soare. se află într-o poiană

Să fie bucurie la ATDPU! (I)

Interviu în două părți cu Elena Constantin, de la Asociația Terapii pentru Dezvoltarea Potențialului Uman De cele mai multe ori, ajung către public poveștile...

the xmas card with images from activities and the titke of the article

We wish you an amaising 2025, full of empathy, diversity, and new beginnings!

As we approach the end of the year, we take a moment to reflect on everything 2024 has been – a year full of...