Logo Amais

Atelier tehnologie asistiva

Tehnologia este un element foarte important al mobilitatii pentru noi toti iar telefonul a devenit o sursa valoroasa de informatii, exista harti si aplicatii diverse care ne ghideaza in mediul urban si ne ajuta sa ajungem la destinatie. Persoane tipice sau nevazatori, toti folosim smartphone-ul in viata de zi cu zi dar in moduri diferite.


La atelierul de tehnologie am explorat componenta asistiva a sistemelor de operare Android si iOS, acele setari de baza si aplicatii ce ofera informatii accesibilizate si fac din telefonul mobil un adevarat aliat al mobilitatii urbane:

– Cititorul de ecran si detalierea diferentelor dintre utilizarea telefoanelor cu si fara – de exemplu atingerea ecranului citeste elementul curent in loc sa-l activeze, aceasta actiune fiind indeplinita de apasarea dubla si adaugarea unui deget in plus la gesturi.

– Gesturi specifice fiecarui sistem de operare – cum deschidem bara de notificari, cum navigam ecranul, etc.

– Aplicatii de mobilitate precum Google Maps, Moovit si Tandem Navigator.

– Aplicatii precum TALKBACK, EYE-D, BeMyEyes, MCT Money Reader, Office Lens si altele.

Partea teoretica – participantii au lucrat in echipe de cate doi, persoana tipica primeste informatiile de la trainer si exerseaza alaturi de o persoana cu dizabilitati vizuale. Astfel, persoana tipica invata sa transmita informatiile despre tehnologiile asistive si sa le configureze, iar persoana nevazatoare invata sa utilizeze smartphone-ul.

Partea practica a inclus o plimbare pe nevazute in zona Timpuri Noi, ghidati de baston si de tehnologie prin telefonul mobil si casti cu conductie osoasa.

Trainerii sunt Alexandru si Stefan, doi tineri nevazatori specialisti in informatica si tehnologii asistive, ambii implicati activ in dezvoltarea de aplicatii si programe accesibilizate nevoilor persoanelor cu deficiente de vedere.


Alexandru Cucu – este absolvent al Facultatii de Matematica Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti si lucreaza in domeniul IT. Alex este utilizator de screen reader de peste un deceniu, il foloseste cand lucreaza la calculator (Windows) pentru a dezvolta diverse aplicatii software dar si pe telefonul mobil (IPhone) pentru a se deplasa singur prin oras sau a comunica cu prietenii. Alex a vorbit despre tehnologie in cadrul emisiunii I Like It:

https://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/ilikeit-internetul-prin-ochii-unui-nevazator-desi-nu-vede-alexandru-foloseste-tableta-si-laptopul-pentru-facebook-si-mess.html

Stefan Moisei – este absolvent al Universitatii Petru Maior din Targul Mures, licentiat in informatica si lucreaza de cinci ani ca inginer software. Stefan foloseste PC-ul de douazeci de ani si telefonul cu Android de cinci iar in acest timp a dezvoltat inclusiv aplicatii asistive pentru aceste platforme pentru a facilita accesul nevazatorilor la informatii si materiale diverse. Stefan este convins ca nimic nu este imposibil si a vorbit despre asta la TEDxTargu Mures:https://www.youtube.com/watch?v=-gquoD8o3i0
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si persoane tipice din diverse domenii precum educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.

Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de Fundatia Orange.

 

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...