Limbajul dincolo de cuvinte..
Tacerea nu inseamna absenta comunicarii! In realitate, cea mai mare parte a comunicarii are loc mai presus de cuvinte. Aici intervine comunicarea nonverbala care, de cele mai multe ori, este realizata automat, fara ca noi sa constientizam. Aceasta este poate cea mai sincera forma de comunicare, atata timp cat noi ne permitem sa ne folosim in mod liber cel mai de pret instrument: propriul corp.
https://www.facebook.com/CMUSenseability/videos/385503475188643/
La un anumit nivel, mintea preia fiecare informatie din mediu, inclusiv pe cea transmisa nonverbal. De aceea, este important sa tinem cont de acest aspect al comunicarii, fara sa il fortam, insa, deoarece lipsa de autenticitate ne va face sa ne simtim mai putin increzatori in mesajul transmis.
Atelierul de comunicare nonverbala a fost structurat in 3 module (desfasurate pe parcursul a doua zile) care ajuta sa dobandim instrumentele necesare unei comunicari autentice si eficiente. Impreuna am invatat cum sa ne folosim resursele proprii, cum sa avem incredere in noi insine si care sunt metodele functionale pentru o buna comunicare. Ordinea modulelor nu este una intamplatoare, ci porneste de la lucrul cu sine, de la consolidarea bazei pentru o constructie solida, trainica.
– Stima de sine: acest modul are ca obiectiv principal identificarea resurselor personale si utilizarea instrumentelor proprii in comunicarea nonverbala. Cu alte cuvinte, vom afla cum ne putem simti bine cu propriul corp, cu propriile ganduri si emotii pentru a proiecta incredere. De asemenea, vom discuta despre cum transformam eventualele aspecte negative in avantaje.
– Antrenamentul asertiv: obiectivul acestui modul este invatarea exprimarii de sine in mod ferm si calm. Vom descoperi cum putem identifica semnalele nonverbale de agresivitate sau retragere si cum putem detensiona interactiunea in mod asertiv.
– Utilizarea corecta a elementelor nonverbale: acest modul reprezinta partea cea mai practica a atelierului si va viza dezvoltarea capacitatii de spargere a rezistentelor si utilizarea elementelor nonverbale in avantajul nostru. Asadar, vom invata cum putem utiliza cel mai de pret instrument pe care il detinem: propriul corp!
Cine este trainerul?
Sunt Teodora Sarbu Psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental si trainer, entuziast al comportamentului uman si al numeroaselor sale dedesubturi. Cu mandrie, urmez cea mai frumoasa meserie din lume: cea de psiholog. Imi place ca in munca mea sa colaborez cu oamenii, sa formam o echipa si sa descoperim impreuna resursele pe care le avem. Cred in capacitatea oamenilor de a face fata fiecarei situatii, drept pentru care misiunea mea este de a face lumina, astfel incat fiecare persoana sa isi gaseasca drumul.
Va asteptam la #CMUSenseability, spatiu de contact pentru dezvoltare, socializare si experiment!
_____________________________________
#CMUSenseability este un proiect de integrare sociala a persoanelor cu deficiente de vedere prin dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, socializare si experiment, alaturi de persoane tipice din diverse domenii: educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alte arii care doar prin accesibilizare pot reflecta nevoile unei comunitati diverse.
Initiativa apartine AMAis si este sustinuta de Fundatia Orange.