Al doilea atelier CMU Senseability // Mobilitate Alternativa

 

Atelierul#2 CMUSenseability a fost despre Mobilitatea Alternativa – am invatat alaturi de Alexandru Cucu cum sa folosim fantasticul simt al ecolocatiei, pus in umbra in viata de zi cu zi de simtul vizual care ne domina perceptia asupra mediului inconjurator.

In cadrul atelierului, participantii nevazatori si tipici au experimentat relatia cu simturile, pentru a descoperi posibilitatile pe care le ofera corpul nostru, atunci cand simtul vizual, privilegiat si dominant, dispare. Folosind simtul tactil, mirosul si mai ales sunetul vei descoperi o relatie profunda cu mediul inconjurator.

Descriere foto: participantii asezati pe scaune, in cerc, iar Alex Cucu le prezinta atelierul.
Descriere foto: participantii asezati pe scaune, in cerc, iar Alex Cucu le prezinta atelierul.

Prin sunet, putem percepe informatii despre o incapere, despre un obiect de mari dimensiuni care se afla in fata, la stanga/dreapta sau in spate, totul printr-o serie de exercitii interactive care vor trezi dorinta de mobilitate si dezvoltare a modului in care ne folosim simturile. Unii nevazatori lovesc solul cu bastonul pentru a produce sunetele, altii bat cu piciorul in pamant, iar altii produc un zgomot specific – ca un pocnet – folosind limba si cerul gurii. Urechea receptioneaza ecoul, iar creierul il analizeaza, rezultand un soi de “imagine auditiva” tridimensionala a ceea ce se afla in jur.

Descriere foto: 2 participanti experimenteaza relatia cu sunetul.
Descriere foto: grup de participanti exploreaza cu bastonul spatiul din jurul LFI.
Descriere foto: grup de participanti exploreaza cu bastonul spatiul din jurul LFI.

Alexandru Cucu este nevazator si foloseste cu success mobilitatea alternativa pentru a duce o viata independenta insa nu multe persoane cu deficiente de vedere se orienteaza astfel, nu din cauza unei incapacitati innascute, ci pentru ca nu au invatati cum sa-si dezvolte aceasta abilitate. Odata invatati, fiecare dintre noi ne putem descurca uimitor de bine, acesta capacitate poate fi dobandita si se perfec?ioneaza prin exercitiu, ca mai toate capacitatile noastre fizice.

Mai multe imagini de la ateliere in albumele foto:

Photo credits @ Roald Aron.
_____________________________________
Atelierele interactive CMU Senseability propun o abordare unica – un spa?iu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si specialisti din diverse domenii: educatie, servicii sociale, arhitectura, design si alti profesionisti care doresc sa faca un prim pas pe nevazute catre un viitor #BucurestiIncluziv.

Initiativa apartine Asociatiei Metodelor Alternative de Integrare Sociala (AMAis) si este sustinuta de Fundatia Orange.

Alte noutăți

vizual grafic. textul spune 10 pentru 10 - oferim spațiul unei persoane cu dizabilități să își serbeze ziua de naștere. sunt ghirlande cu stegulețe, cutii de cadou, gogoși.

10 Aniversări pentru 10 ani de AMAIS

AMAIS a împlinit 10 ani. Din 2015, transformăm modul în care dizabilitatea, accesibilitatea și incluziunea sunt înțelese și implementate în România. 🎉 Ca să vă...

fotografie cu mentorii și participanții de la cmu tech 6 în fața geamurilor înalte de la LFI

CMU Tech 6.0

A 6-a ediție CMU Tech continuă să fie singurul curs de programare pentru persoanele cu și fără dizabilități de vedere sau locomotorii din România....

Imagine din sala mare cu mentorii și absolvenții la masă. În spate. Ferestrele de la LFI

Festivitatea de absolvire CMU Tech 6.0

CMU Tech este singurul curs din România care susține persoanele cu și fără dizabilități de vedere sau locomotorii să învețe să programeze și să...