Logo Amais

Premiile Access City 2018 pentru cele mai incluzive orase din Europa

 

Prin Access City Award, Comisia Europeana premiaza anual eforturile oraselor europene de a accesibiliza spatiul urban la nevoile persoanelor cu dizabilitati pentru a crea o Europa fara bariere, care sa includa toti cetatenii sai. Editia 2018 a premiat orasul francez Lyon pentru accesibilizarea incluziva si universala, iar pe locurile doi si trei sunt orasele Ljubljana (Slovenia) si Luxembourg (Luxembourg).

Accesibilizarea orasului Lyon este cu adevarat impresionanta – transportul public este 100% accesibil persoanelor cu dizabilitati iar accesul la cultura este, de asemenea, asigurat prin dotarea librariilor cu echipamente si tehnologii asistive pentru nevoile specifice persoanelor din categorii vulnerabile. Solutiile digitale sunt si ele folosite pentru accesibilizarea spatiului urban din Lyon si 7.8% dintre functionarii publici ai orasului sunt persoane cu deficiente. Acest procent depaseste cota minima de 6% impusa de legislatia franceza si, impreuna cu strategia globala, a pus orasul Lyon pe primul loc in harta Europei accesibilizate.

Ljubljana, capitala Sloveniei, a primit premiul doi pentru eforturile de accesibilizare si devine astfel un exemplu de urmat de tarile balcanice pentru integrarea accesibilizarii in politica sa generala. Capitala Sloveniei cauta solutii pentru toti cetatenii sai iar persoanele cu dizabilitati se implica direct si activ in deciziile orasului prin comisia consultativa speciala din care fac parte. Orasul Luxembourg isi canalizeaza eforturile pe campanii de constientizare in randul cetatenilor pentru a creste gradul de incluziune sociala prin eliminarea preconceptiilor.

Premiile Access City sunt organizate de catre Comisia Europeana, impreuna cu Forumul European pentru Dizabilitati, si fac parte din strategia UE 2010-2020 pentru dezvoltarea unei Europe accesibile tuturor cetatenilor sai. Anual sunt premiate orasele ce implementeaza solutii pentru accesibilizarea mediului urban, si astfel reprezinta o sursa de inspiratie si un exemplu de bune practici, care stau la baza unei Europe fara bariere.

mainile participantilor parcurg macheta tactila ce arata evolutia orasului.
CMU Senseability – atelier de urbanism. Mainile participantilor parcurg macheta tactila ce arata evolutia orasului Bucuresti

Incepand cu luna septembrie 2017, in Bucuresti s-a deschis primul Club de Mobilitate Urbana Senseability, un spatiu de contact pentru dezvoltare, socializare si experiment avand ca scop integrarea sociala a persoanelor cu deficiente de vedere. Atelierele experiment CMU Senseability propun o abordare unica pentru mobilitatea urbana – un spatiu de contact intre persoanele cu deficiente de vedere si specialisti din diverse domenii – educatie, servicii sociale, arhitectura, design si specialisti din alte domenii care doresc sa faca un prim pas catre un Bucuresti incluziv.

CMU Senseability - atelier de mobilitate clasica. Participanti la statia de metrou Timpuri Noi, Bucuresti.
CMU Senseability – atelier de mobilitate clasica. Participanti la statia de metrou Timpuri Noi, Bucuresti.

Initiativa apartine Asociatiei Metodelor Alternative de Integrare Sociala si este sustinuta de Fundatia Orange.

 

 

 

 

Alte noutăți

O mână ține cele două cărți. Prima este groasă și are coperta neagră. a doua e mai subțire, albă cu o ilustrație.

AMAIS la AccessABILITY Expo

Între 27-29 septembrie 2024, AMAIS a participat la AccessABILITY Expo, la Biblioteca Națională. Ne-am dus la standul expozițional cu „Design Incluziv, Totul începe prin...

Fotografie de grup în drum spre plajă. Participanții sunt pregătiți pentru plajă cu baghete de înot, șepci, ochelari de soare.

AMAISing Camp – Zile și nopți de vară într-o tabără incluzivă la mare

Ne-am întors de la mare cu nisip în bagaj, păr decolorat de soare și căutând briza mării în fiecare adiere a orașului. Voluntarii, participanții...

Fotografie de grup pe șosea. Oamenii țin mâinile sus și râd. În dreapta, o tânără sare.

Festivitățile de absolvire la Școala CMU 4.0

Școala CMU aduce educația non-formală și comunitatea în același loc. Este un proiect AMAIS care are ca obiectiv creșterea nivelului de independență și reducerea...